A holokauszt áldozataira emlékeztető botlatóköveket helyeztek el az egyik nagy német médiacég új berlini székháza előtt.

Az Axel Springer nemrég adta át új központját a német fővárosban. A Zimmerstrasse környékéről is sok zsidót hurcoltak el 1940-től, a jelenlegi irodaház helyén álló épületből 26-ot – derük ki a jewishnews.timesofisrael.com beszámolójából. Mathias Döpfner a cég vezérigazgatója azt mondta, hogy az új épület a német történelem romjain áll, a kövek pedig a zsidó áldozatok szörnyű sorsára emlékeztetnek, akik itt éltek.

Az igazgató hozzátette: az antiszemitizmus újjáéledése Németországban arra figyelmeztet, hogy nem elég emlékezni, aktívan is tenni kell ellene. Ezután személy szerint is megemlékeztek a dokumentált áldozatokról. Felidézték Edgar Lax emlékét, aki a 48/b számú házban lakott, őt még időben Angliába küldték, csak ő élte túl a holokausztot a családjából. Fia, Bobby ott volt az eseményen a német kulturális miniszter, zsidó szervezetek vezetői és egy túlélő társaságában.

A környéken összesen 87 emlékkövet avatnak a közeljövőben.

zsido.com

Kép: jewishnews.timesofisrael.com