A magyar kormány döntésének értelmében a 100-nál nagyobb rendezvények megtartásának tilalma, istentiszteletekre nem vonatkozik, így a rendszeres zsinagógai imákat, kidusokat továbbra is megtartjuk. A zsinagógáinkat rendszeresen fertőtlenítjük, mindenütt rendelkezésre áll közhasználatra kézfertőtlenítő is.

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség saját operatív törzs felállításáról döntött, amelynek legfontosabb feladata, hogy a vírushelyzet alakulását folyamatosan nyomon követve, tartsa a kapcsolatot a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket koordináló országos operatív törzzsel, és a legfrissebb fejleményekkel, változásokkal, esetleges teendőkkel kapcsolatban naprakész tájékoztatást nyújtson a közösség tagjai számára, valamint az esetleges óvintézkedések okán, a vallási élet biztosításához szükséges előzetes felkészülést megtegye.

A koronavírus ellenei hatékony küzdelem legfontosabb, egyúttal nélkülözhetetlen fegyvere maga a megelőzés, a prevenció! Ennek megfelelően hírlevelünk végén külön röviden összefoglaljuk, hogy melyek azok a tudnivalók és teendők, amelyek figyelembevételét, következetes betartását a közösségünk minden tagja számára fokozottan ajánljuk.

A magyar kormány döntésének értelmében a 100-nál nagyobb rendezvények megtartásának tilalma, istentiszteletekre nem vonatkozik, így a rendszeres zsinagógai imákat, kidusokat továbbra is megtartjuk. A zsinagógáinkat rendszeresen fertőtlenítjük, mindenütt rendelkezésre áll közhasználatra kézfertőtlenítő is. Kérjük minden kedves hittestvérünket, hogy külön figyeljenek a saját, illetve a közösségi terek higiéniájára és a rendszeres kézmosásra, valamint kérjük közösségünk tagjait, hogy ha betegek, inkább maradjanak otthon.

Jelen pillanatban Magyarországon nincs általános vészhelyzet, az iskolákat nem zárják be, de ezzel együtt fontos az elővigyázatosság és a felkészülés egy adott esetben szigorúbb zárlat állapotára. Az EMIH Operatív Törzs ezekben a napokban az alábbi területeken végez előzetes felkészülést:

  • A hazai kóser élelmiszer tartalékok biztosítása arra az esetre, ha egy általános határzár miatt ezek esetleg elérhetetlenné válnának;
  • A vírus szempontjából legveszélyeztetettebb réteggel, a közösség idős tagjaival való kapcsolattartás, felkészülés a legszélsőségesebb esetekre, azaz akár az ellátásukra is;
  • Abban az esetben, ha a jelen állással ellentétben a közoktatási intézményeket bezárnák, a Bét Menáchem általános- és a Maimonidesz közép-iskola távoktatási lehetőségeinek megvizsgálása;
  • Annak áttekintése, hogy amennyiben egészségügyi ellátó rendszer túlságosan leterheltté válna, melyek azok – nem a koronavírussal kapcsolatos – alap járóbeteg ellátási feladatok, melyekhez a közösség szakorvosainak segítségével tudunk asszisztálni.

A fenti tevékenységekkel és előkészületekkel kapcsolatban a következő napokban részletekkel jelentkezünk. Jelenleg a fenti feladatokra bevonható szakorvosok és önkéntesek jelentkezését várjuk, akik – természetesen az egészségügyi feltételek legteljesebb betartásával – vállalni tudnák, hogy a közösségünk idősebb tagjainak ellátásával kapcsolatos operatív és informatív teendőkben részt vesznek!

Ugyanígy, az EMIH Operatív Törzs hamarosan élő Facebook közvetítést tart, ahol egy magyar és egy izraeli orvos válaszol majd a magyar, illetve az izraeli közösség tagjainak kérdéseire. Az élő Facebook közvetítés pontos időpontjáról szintén értesíteni fogjuk a közösségünk tagjait.

Mindezeken túl szükséges megjegyeznünk, hogy az EMIH Operatív Törzs hamarosan információs központot indít, amelyen magyar, illetve héber nyelven elérhetővé teszünk minden, a koronavírussal kapcsolatos naprakész információt. Az információs központról pontosabban a következő Hírlevelünkben adunk tájékoztatást.

Végezetül fontosnak tartjuk megnyugtatásul tudatni a közösségünk tagjaival, hogy a koronavírus-fertőzéssel pár napja diagnosztizált, Izraelből hazaérkezett magyar fiatalember esetében a magyar kormány operatív törzse a szükséges szervekkel való együttműködésben a kérdéses repülőjáraton vele együtt utazó valamennyi utassal felvette már a kapcsolatot!

 

Higiéniai összefoglaló

            A legfontosabb – amint arról mostanában nagyon gyakran hallani, ám mindezt mégsem lehet eléggé hangsúlyozni – a gyakori és alapos, a kéz minden felületére kiterjedő kézmosás. Ehhez megfelelő a hagyományos szappan is, ugyanakkor kétségtelen, hogy az alkoholt tartalmazó kézfertőtlenítők jelentik a legoptimálisabb megoldást.

            Hasonló fontossággal bír, hogy lehetőség szerint kerüljük a közterületek látogatását, ne menjünk olyan, sokak által látogatott helyekre, mint a mozik, kiállítótermek, pályaudvarok stb. Ez az ajánlás fokozottan érvényes közösségünk 70 év felletti, krónikus betegségekben, mint például szív- és érrendszeri megbetegedésekben, magas vérnyomásban, cukorbetegségben szenvedő tagjaira!

            Ha egy mód van rá, a következő időszakban mellőzzük a közösségi közlekedés használatát is. Ha ezt mégsem tudjuk elkerülni, ügyeljünk arra, hogy amennyiben köhögnünk kell, ezt mindig papírzsebkendő használatával tegyük, majd a használt zsebkendőd a legelső kínálkozó alkalommal dobjuk ki a megfelelő hulladékgyűjtőbe. Ha nem áll a rendelkezésünkre papírzsebkendő, a könyökhajlatunkba köhögjünk!

            Amennyiben hirtelen influenza-szerű tüneteket észlelnénk magunkon (láz, torokfájás, köhögés), telefonon értesítsük erről a hátiorvosunkat. Miután a koronavírus tüneteit megfelelő teszt nélkül rendkívül nehéz megkülönböztetni a Magyarországon ezekben a pillanatokban is tomboló hagyományos influenza tüneteitől, amennyiben az elmúlt 1-2 hétben olyan országban jártunk, amely különösen érintett a világjárványban, vagy olyan személyekkel érintkeztünk, akik ezekről a területekről érkeztek nemrégiben haza, erről mindenképpen értesítsük a háziorvosunkat. Ő fog dönteni arról, hogy a megfelelő diagnosztikai, illetve kezelőkapacitással rendelkező intézményt, jelen pillanatban a Szent László Kórházat, szükséges-e bevonni a gyógykezelés folyamatába.

A fejleményekről, illetve a fent említett vállalásainkkal kapcsolatos pontosabb tudnivalókról a következő Hírlevelünkben írunk majd. Addig is kívánunk minden kedves barátunknak jó egészséget és áldást az elkövetkező időszakra is!

Sábát Sálom! Gut Sábesz!

Budapest, 2020. 03. 13.

EMIH Operatív Törzs