Ez az első alkalom, hogy a műszív emberi szövetekből épül fel.

A Tel-Avivi Egyetem kutatóinak munkája óriási áttörést jelent a szervek transzplantációjában.

Izraeli szakemberek hétfőn mutatták be azt a 3D nyomtatási technológiával készült szívet, melyet a világon elsőként emberi szövetekkel, véredényekkel és a páciens sejtjeiből kreáltak — írta a The Jerusalem Post.

„Korábban már másoknak is sikerült 3D technológiával szívet nyomtatni, de nem sejtekből vagy véredényekkel. Az eredményeink a személyre szabott szövet- és szervátültetés különleges lehetőségeit vetítik előre a jövőre vonatkozóan” — hangsúlyozta Tal Dvir, az orvosi kutatást vezető professzor.

Az izraeli szakember elmondása szerint a most elkészült szív nagyjából egy nyúl szervének megfelelő mérettel bír, de a technológia egyértelműen képes arra, hogy emberi méretű szívet készítsenek vele a jövőben.

Következő lépésként a kinyomtatott szerveket „megtanítják” emberi szívként működni, majd a további kísérletek során előállított szíveket először állatok, végül emberek testébe ültetik.

A szívbetegség világszerte az egyik vezető halálok. Gyakran csak a szívtranszplantáció segíthet a betegeken, ám sokan hosszú várólistákra kerülve nem jutnak időben megfelelő donorszívhez. Az izraeli szakemberek által bemutatott technológia ilyen esetekre kíván megoldást jelenteni.

„A következő 10 éven belül remélhetőleg a világ legjobb kórházaiban mind rendelkezésre áll majd a szervnyomtatás lehetősége, és rutinszerűen alkalmazzák a technológiát” — fogalmazott Dvir professzor a sajtónak.

 

Forrás: neokohn.hu 

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287