Elhunyt Mose Alexander Zusa Kinstlicher rabbi, az izraeli Bnéj Brákban működő Magyarországi Zsidóság Emlékezete Intézet vezetője, aki életét az egykor Magyarországon élt neves rabbik és a magyarországi vallásos zsidóság kutatásának szentelte.

A rabbi Franciaországban született 1949-ben. Nagyapja, Cvi Kinstlicher rabbi, a Beer Cvi könyv szerzője a háború előtt a nagyszebeni (Sibiu, Románia) bét din (vallási bíróság) feje volt.

Az elhunyt rabbi maga is jeles tóratudós volt és több könyvet szerzett, melyek egy része a zsidó joggal, más része a zsidó történelemmel foglalkozik.

Egyik művében összegyűjtötte a híres pozsonyi bölcs, a Chátám Szófer (Schreiber Mózes rabbi, 1762-1839) által körülmetélt, mintegy 800 gyermek nevét és felkutatta élettörténetüket. A rabbi azt állította, hogy azok a csecsemők, akiket a Chátám Szófer vett fel Ábrahám szövetségébe, egész életükben, kivétel nélkül hűek maradtak a Tórához.

Kinstlicher rabbi alapította meg a Magyarországi Zsidóság Emlékezete Intézetet, mely számos, Magyarországon működött nagy rabbi művét adta ki.

A rabbit a jeruzsálemi Hár Hámenuchot temetőben helyezték örök nyugalomra.

Emléke legyen áldott!

zsido.com

Forrás: Hamodia