Ha zsidó, akkor pénz: ezt a sztereotip üzenetet terjesztette a képmegosztó oldal.

„Meg tudjuk erősíteni, hogy minden érintett képet eltávolítottunk” – olvasható a Shutterstock nevű képmegosztó oldal szerdai Twitter bejegyzésében. „Köszönjük, hogy ismételten felhívták rá a figyelmünket” – üzenték a Jerusalem Post újságírójának, Amy Spirónak.

Dennis Wilen november 9-én tette közzé a képeket, amire a Shutterstock oldalán bukkant. A képmegosztó oldal leírása szerint a fotókon „egy asztalnál ülő boldog férfi” szerepel „kipában és mellényben egy csomó pénzzel, miközben az hüvelykujjával felfelé mutat”. Egy másik leírásban pedig a következő szerepel: „a zsidó nacionalizmus egyik férfi könyvelője figyelmesen vizsgál több száz dollárt egy irodában”.

Az antiszemita propagandából ismerős, zsidó bankárok karikatúráira emlékeztető képek erőteljes tiltakozást váltottak ki. Sokan a fotók eltávolítását követelték a Shutterstock működtetőitől.

Mint kiderült, a képeket Viacheslav Krylov, orosz származású fotós készítette – olvasható a The Jewish Telegraphic Agency oldalán. A népszerű képmegosztó számára több száz fotós biztosít anyagokat, amik után akkor kapnak jutalmat, ha azokat a felhasználók letöltik.

zsido.com

Megszakítás