A könnyen koszolódó kockákat aranyozott emlékplakettekre cserélik.

Megkezdték a Holokauszt áldozataira emlékeztető botlatókövek eltávolítását Münchenben – derül ki a The Times of Israel írásából. Az intézkedésről a város vezetése 2015-ben döntött, a határozatot később a bajor Legfelsőbb Bíróság is jóváhagyta.

Jelenleg a világ 22 országában, összesen közel 67 000 darab kő emlékeztet a nácik áldozataira az egykori otthonuk előtti utcákon. Ám a müncheni önkormányzat szerint a közelmúltban többen nehezményezték, hogy a környezeti hatások miatt a kövek koszolódnak, és „méltatlan”, hogy bárki rájuk léphet.

A felszedett kövek helyére olyan aranyozott emlékplakettek kerülnek az egykori otthonok és munkahelyek falára, amelyek az áldozatokhoz kapcsolódó információk mellett portréfotót is megjelenítenek. Ezen a módon csaknem 10 000 személy számára kívánnak emléket állítani.

„Fontos számomra, hogy a nácik áldozatai számára egyéni megemlékezési módot találjunk” – hangsúlyozta a város polgármestere, Dieter Reiter.

Bár a döntést több zsidó vezető is támogatta, voltak, akik ellenezték a lépést. A Deutsche Well beszámolója szerint 100 000 aláírást is összegyűjtöttek annak a petíciónak a kezdeményezői, akik a botlatkókövek meghagyása mellett érveltek.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, nemrég egy osztrák férfi önként vállalta, hogy megtisztítja azokat a köveket, amelyek Salzburgban találhatóak. Az osztrák Gerhard Geier a médiának azt mondta, így szeretné leróni kegyeletét a holokauszt áldozatai előtt.

zsido.com