„Mi, irániak is szeretnénk kifejezni a szolidaritásunkat és barátságunkat az izraeli lakosok és a világ zsidósága felé” – írta egyikük.

Iráni fiatalok is csatlakoztak a Nemzetközi Holokauszt Emléknaphoz kapcsolódó kampányhoz, amit a közösségi oldalakon a #WeRemember („Emlékezünk”) címke segít beazonosítani. A perzsa állam lakosai azonban biztonságuk érdekében arcukat eltakarva osztották meg képeiket az interneten – írta az Algemeiner. A nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva voltak, akik sárgacsillaggal fényképezkedtek, és angolul, vagy éppen héberül tették közzé üzenetüket.

Sharona Avginsaz, az izraeli külügyminisztérium fárszi, azaz (új)perzsa nyelvű osztályának igazgatója elsők között lett figyelmes a jelenségre, miután eljutott hozzá egy fiatal posztja, amelyben másokat is csatlakozásra bátorított.

Az így megosztott képeket a külügyminisztérium saját Facebook oldalán is közzétette, ami nagy sikert aratott a felhasználók körében. „Éljenek sokáig az iráni és izraeli emberek. Izrael sosem ártott nekünk, és amint az iszlám rezsim összeomlik, az egyiptomi perzsa sah sírjának meglátogatása után első utam biztosan a gyönyörű Izraelbe fog vezetni” – írta egy kommentelő.

Avginsaz elmondása szerint több ezer Izrael-barát iráni élhet a perzsa államban, akik közül többekkel kapcsolatban állnak.

„Nehéz megértenünk” – mondta Avginsaz a médiának. „De ha valaki olyan országban él, ahol állandóan azt hajtogatja a rendszer, hogy Izrael és a zsidók rosszak, akkor valahogy kialakulhat egy vonzódás is a tiltott dolgok után, és sokan közülük például héberül szeretnének megtanulni” – tette hozzá.

zsido.com

Kép forrása: Algemeiner

Megszakítás