Haifa leváltotta, Tel-Aviv újraválasztotta polgármesterét, Jeruzsálemben második forduló lesz.

Izrael északi tengerparti kikötővárosában, Haifán változást akartak a helyiek, s menesztették tizenöt éve kormányzó polgármesterüket, noha mellette kampányolt a kormánykoalíció több neves politikusa. Helyette nagy többséggel egy fiatal várostervező-építész nőt választottak meg.

Ezzel az ország hetven éves történetében először áll majd nő a három legfontosabb izraeli város, Jeruzsálem, Tel-Aviv és Haifa egyikének élén. Megválasztása politikai drámák sorozatát hozta, ugyanis egy helyi bíróság először kizárta az indulásból, mert a szociáldemokrata Munkapárt ügyvédje tévedésből azt jelentette be, hogy két párt támogatja, és ez szabálytalan, majd a legfelsőbb bíróság fellebbezése után mégis engedélyezték részvételét a választásokon.

Jeruzsálemben csak november 13-án, a második fordulóban dől el Nir Barkat utódjának személye, mivel a négy induló jelölt közül senki nem tudta megszerezni a minimális negyven százalékot. Az ortodoxok támogatását élvező Móse Leon fog megküzdeni Ofer Berkoviccsal, a szekulárisok jelöltjével, miután meglepetésre kiesett a versenyből a Likud színeiben induló Zeév Elkin, pedig Benjámin Netanjahu miniszterelnök is mellette kampányolt.

Tel-Avivban nem történt változás, ismét győzött a várost 1998 óta a baloldal színeiben vezető Ron Huldai, aki ezzel ötödik öt éves ciklusát kezdheti meg.

A 2013-ashoz képest tíz százalékkal magasabb részvételt mértek az idei helyhatósági választáson, amihez jelentősen hozzájárulhatott, hogy első alkalommal rendeltek el munkaszüneti napot Izraelben a helyi önkormányzatok új vezetőinek megválasztása miatt.

MTI