Önkéntesek próbálják felvenni a küzdelmet a szeméttel.

Tel-Aviv, tengerpart, kora reggel. A fürdőzők még nem érkeztek meg, hogy a nyári forróságban a habok között hűsítsék magukat, csak a hullámok zaját hallani a még kihalt strandokon. Egy csapat  ember azonban már szorgalmasan dolgozik: a párás forróság ellenére hatalmas gereblyékkel szedik össze az elhagyott, vagy a hullámok által partra vetett műanyag szemetet: eldobható poharakat, cigarettacsikkeket, kiürült napkrémes tubusokat és használt pelenkákat. A nap és a sós víz munkája nyomán apró szemcsékre esett, ún. mikroműanyag még ezeknél is rosszabb, hiszen képtelenség elkülöníteni a homoktól.

„Ha esik az eső, tonnányi műanyagot mos ki a homokból” – mondja az önkéntes alapon működő tengerpart-tisztító projekt, a Műanyagmentes Izrael Mozgalom egyik tagja. A környezetvédő csoportok szorgalmas munkájának ellenére az izraeliek még mindig rengeteg műanyagot használnak. Rendkívül népszerűek az egyszer használatos evőeszközök, tányérok és poharak, műanyag terítők, tízórais zacskók, a különféle rágcsálnivalók, chipsek és egyéb élelmiszerek műanyag csomagolása szintén gyakran köt ki a tengerparton. Sokan nemcsak kirándulások alkalmával, hanem otthonaikban is jórészt eldobható eszközöket használnak. A környezetvédő csoportok célja e trend megváltoztatása.

A WWF júniusi jelentése szerint a tel-avivi tengerpart a harmadik legszemetesebb a Földközi-tenger mentén. Műanyag szeméttel való telítettségben Barcelona és Dél-Törökország előzi csupán meg.  Mintegy négymillió lakosával a Tel-Avivot is magába foglaló, tengerparti Gus Dán övezet Izrael legsűrűbben lakott területe.  A környezettudatosságra való oktatás hiánya, illetve a mélyen berögződött szokások a műanyagok rabjává teszik az izraeli lakosság jelentős részét. Az eldobható műanyag eszközök, egyszer használatos nejlonzacskók, tányérok, dobozok pedig akkor is könnyen a tengerben kötnek ki, ha használóik a szemetesben helyezik el őket. A szél és az élelmet kereső madarak könnyen széthordják a könnyű műanyagtányérokat és a nejlonzacskókat.

A Környezetvédelmi Minisztérium 2005 óta pénzzel jutalmazza a tisztább strandokat, azok a fürdőhelyek, melyek nem igyekeznek a környezet tisztán tartásában, nem részesülnek ezekből a juttatásokból, sőt, akár bíróság elé is állíthatják őket, ahogyan ez a Pálmáchim nevű, rendkívül népszerű strand esetén is történt, Rison Lecion közelében. Azóta a Pálmáchim az egyik legszebb és legtisztább tengerparti szakasz Izraelben.

A minisztériumban a jutalmazás, illetve büntetés mellett az oktatásra és a felvilágosításra is nagy hangsúlyt fektetnek. Bár egyes környezetvédők elégedettek a bevezetett változtatásokkal, mások keveslik azokat. Izraelben 2017 óta tilos ingyen nejlonzacskókat osztogatni a szupermarketekben, ám mindössze 10 agóráért, vagyis 8 forintnyi összegért megvásárolhatók. A szakértők szerint ez az összeg nem jelent visszatartó erőt, különösen, mivel a kisebb boltokra nem vonatkozik a tilalom. Ahhoz, hogy látható változást érjünk el, az Európai Unió egyszer használatos műanyagokra vonatkozó irányelveit kellene követni, mondják.

zsido.com

Forrás: ynet