Elnökválasztási kampány ide vagy oda, új időpont jelent meg Donald Trump naptárában: a most született unokája briszének, vagyis a körülmetélési szertartásának napja.

Trump az Amerika-Izrael Közügyi Bizottság washingtoni gyűlésén előző héten jelentette be, hogy lányának „gyönyörű zsidó kisbabája” született. Ivanka akkor vette fel a zsidó vallást, amikor feleségül ment az ingatlanos családból származó Jared Kushnerhez.

A Tóra törvényei alapján a körülmetélés, héberül brit milá, az Istennel kötött szövetség jele, melyre a fiúgyermek születését követő nyolcadik napon kerül sor. Az ifjú Theodore James Kushner esetében ez április 3-ra, vasárnapra esik. Ha Trump képes megszakítani kampányát, akkor részt vehet Theodore briszén (a gyermek feltehetően nem Trump fő riválisa, Ted Cruz után kapta polgári nevét).

A zsidó hagyomány szerint azonban nem lehet ő a „szándek”, vagyis az a személy, aki a gyermeket tartja a mohel (hivatásos körülmetélő) által végzett szertartás alatt. Bár ezt a szerepet általában az egyik nagypapa tölti be, neki azonban az előírásoknak megfelelően gyakorló zsidónak kell lennie. Lehet azonban „kváter”: ő az, aki beviszi a csecsemőt a szobába, ahol a szülők és a család, a mohel és a szándek várják. Ezután kerül sor a körülmetélésre, mellyel felveszik a gyermeket Ávráhám szövetségébe, és ekkor kapja meg a zsidó nevét is.

Forrás: USAtoday