A tunéziai Dzserba szigetén található zsinagógát minden évben ezrével keresik fel a zsidók a világ minden tájáról. A koronavírus-járvány miatt idén nem érkezhetnek látogatók.

A főként muszlimok által lakott országban a római kortól kezdve éltek zsidók, számuk azonban ma mindössze 2000 főre tehető, ahogy arról korábban már beszámoltunk. A Ghriba, Afrika legrégebbi ismert zsinagógája, a polgári időszámítás kezdete előtt 586-ban alapíthatták az Első Templom lerombolása után Jeruzsálemből menekülő zsidók.

A Lag B’Omer ünnep idén május 7. és 13. között lett volna. A zsinagógát csak akkor nyitják meg, ha a veszély elmúlt – közölte Perez Trabelsi a rendezvény szervezője. A zsinagóga körül már tavaly novemberben konfliktusok támadtak, az ország új elnöke izraeli állampolgároknak lehetetlenné tette a zsinagóga látogatását – emlékeztet cikkében a timesofisrael.com. Kais Saied közölte, hogy minden zsidót várnak, akinek nincs izraeli útlevele, de a „cionistákkal” nem működnek együtt.

2002-ben az Al-Kaida terrorszervezet 21 embert gyilkolt meg a zsinagógában egy robbanószerkezettel. A támadás előtt előfordult, hogy 8 ezer zsidó zarándokolt el a helyszínre, az ezt követő években zuhant a számuk, majd újra egyre többen érkeztek.

A tunéziai zsidók 1956-ban még százezren voltak, ezután nyerte el függetlenségét az ország. A megmaradt zsidók többsége Dzserbán él.

zsido.com

Kép: timesofisrael.com