Az argentin rendőrség szombaton őrizetbe vett két férfit az ország vezető rabbiját, Gabriel Davidovichot érő múlt havi brutális támadással kapcsolatban.
Ahogy arról már korábban beszámoltunk, február végén Davidovichot a házába betörő ismeretlen elkövetők — feleségének jelenlétében — súlyosan összeverték.

A rabbit kritikus állapotban kórházba szállították, ahol ellátták 9 törött bordáját, és összeomlott tüdejét. A betörők, akik pénzt és egyéb értékeket is is elraboltak, állítólag a támadás közben azt kiabálták: „Tudjuk, hogy a zsidó közösség rabbija vagy.”

A rendőrség rajtaütést hajtott végre a gyanúsítottak otthonain, alapos nyomozás és a felvételek kielemzése után. Az akció során megtalálták a támadás során használt autót és az elkövetők ruháit is. Kettő férfit egy több helyi betörésért felelős bűnöző banda vezetőiként azonosították. A vezető rabbi házát célzó betörést alaposan kitervelték, és a támadók tudták a lakók kilétét.

A támadásban a rendőrség szerint heten vettek részt, akik 200 000 argentin pesot, értékes ékszereket és egy haredi-stílusú fekete kalapot.  Vasárnap még nem volt egyértelmű, hogy gyűlölet bűncselekményként vagy egyszerű betörésként kezeli a rendőrség.

Az argentin zsidóság képviselői szerint a támadók kifejezetten a rabbit vették célba a támadással, és nem verték volna meg ennyire, ha nem lettek volna antiszemita motivációik. Izraeli vezetők is határozottan elítélték az incidenst.

Forrás: neokohn.hu 

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287