Hajsza a merénylő után

Mint arról korábban beszámoltunk, a polgári év első napján egy arab fegyveres tüzelni kezdett egy Tel-Avivi bár vendégeire, melynek következtében Álon Bákál és Simon Ruimi életét vesztette. Nem sokkal később egy lodi taxisofőr, Ámin Sábán holttestét is megtalálták. Vele is ugyanaz az elkövető végzett. A támadás után több ezer rendőr és katona kezdte meg a terrorista felkutatását, az örökké nagy fordulatszámmal pörgő tengerparti város lakói otthonaikba zárkóztak, sok gyereket nem engedtek óvodába, iskolába.

A biztonsági kamerák felvételén látszó elkövetőt saját apja ismerte fel, aki megható üzenetben kérlelte fiát, hogy önként jelentkezzen a rendőrségen, és ne kövessen el több őrültséget. Az apa, a család több tagjával együtt elítélte a gyilkosságokat. Néhány nappal később azonban kiderült, hogy csak megrendezett színjátékról volt szó, s a család segítséget nyújtott a terrorista szökéséhez és végig kapcsolatban álltak vele.

Végül egy héttel a támadás után, péntek délután a rendőrség rajtaütött a gyilkoson, aki szülőfalujában, az otthonától nem messze rejtőzködött egy elhagyott házban. Az elkövető lövésekkel fogadta a rendőröket, akik rövid tűzharc után semlegesítették. Számos falubelit és családtagot letartóztattak, akik vélhetőleg segítséget nyújtottak számára. A vizsgálat során kiderült, hogy a terrorista a gyilkosságok után rögtön elhagyta Tel-Aviv környékét és kevesebb, mint két óra alatt, váltott gépkocsikkal, eljutott falujába, ahol családja és ismerősei bújtatták és élelmezték egy héten keresztül.

A Palesztin Hatóság és a Hámász mártírként emlékezett meg a lelőtt terroristáról.

Új főállamügyész

Ájelet Sáked, igazságügyi miniszter (Bájit Hájehudi – Zsidó Otthon) a jelenlegi kormánytitkárt, Ávicháj Mandelblit jelölte főállamügyészi posztra. A miniszterek egy kivételével mind a kinevezés mellett voksoltak. Az új főállamügyész február elsejével elfoglalhatja új hivatalát, amit a most leköszönő Jehuda Weinsteintől vesz át. Mandelblit személyében újabb ortodox zsidó került magas pozícióba.

Ávicháj Mandelblit 1963-ban született, Tel-Avivban. 1985-ben csatlakozott a hadsereghez. 1989-ben, 26 éves korában tért vissza a vallásos életmódhoz, és azóta ortodox, fekete kipás zsidóként él. Szolgált mindkét libanoni háborúban, mindkét intifáda alatt, és az Oferet Jecuká hadműveletben is. 2004 és 2011 között katonai főtanácsos volt, 2013. áprilisa óta pedig kormánytitkárként dolgozott.

images (3)
Ávicháj Mándelblit, az új kormánytitkár
Sikertelen merényletek

Újabb Hámász-sejtet lepleztek le Jeruzsálemben. A terrorcsoport tagjai robbantásos merényleteket terveztek a fővárosban. Kiemelt céljuk Binjámin Netánjáhu miniszterelnök meggyilkolása volt, akit egy sportcsarnok emelvényébe rejtett pokolgéppel akartak megölni. Összesen 25 terroristát tartóztattak le, többségük a Jeruzsálem melletti Al-Quds Egyetem hallgatja volt.

Ezen a héten is nyugtalanság honolt a libanoni határvidéken. A siíta Hezbollah terroristái időzített bombát robbantottak izraeli katonai járművek mellett a határon. Mivel az elhaladó járművek páncélozott buldózerek voltak, így személyi sérülés nem történt. Az izraeli hadsereg  válaszképpen ágyútűz alá vette a terrorszervezet állásait.

Valakiknek a kivégzés sem nagy ár

Tovább folytatódott a jobb- és baloldali szervezetek közötti párbaj. Egy nacionalista csoport tagjai behatoltak a Betzelem nevű radikális baloldali szervezet irodájába, ahonnan videófelvételeket vittek magukkal. A felvételeken, melyeket az egyik népszerű TV-műsor sugárzott csütörtök este, a szervezet egyik izraeli aktivistája arról beszél, hogy számos alkalommal leplezett le olyan arabokat, akik zsidóknak adták el ingatlanjaikat. Amikor megkérdezték, hogy tudja-e, mi lesz a feljelentettek sorsa, azt felelte: “Jönnek a Palesztin Hatóság emberei, elviszik és kivégzik őket.” A Betzelem vezetősége védelmébe vette a férfit, aki szerintük tevékenységével hozzájárul ahhoz, hogy “a zsidók ne tehessék rá a kezüket az arabok földjeire”. E kijelentés azért is váltott ki nagy felháborodást, mert elvileg egy jogvédő szervezetről van szó, melynek működése sokak megkínzásához és meggyilkolásához vezetett. Náftáli Bennett, oktatási miniszter felszólította az Európai Uniót, hogy ne finanszírozzák tovább a Betzelem működését.

3400 éves erőd

Újabb építkezés vezetett régészeti szenzációhoz. Az észak-izraeli Náhárijában egy 3400 éves, bronzkori erődöt tárak fel egy tengerparti lakópark alapozási munkálatai közben. Az erődítményt a kánanánita időszakban emelték, valószínüleg kikötő is tartozott hozzá. A térség fontos adminisztratív és kereskedelmi központ volt az említett korban, melyet a most feltárt gazdag leletanyag is megerősített. Az erőd romjait megőrzik eredeti állapotában, és az egyik új épület pincéjében lesz látogatható.

asatas
A náhárijai ásatás
Rabbi a legnépszerűbb miniszter

Az izraeli televízió kettes csatornája felmérést készített a miniszterek népszerűségéről. A kutatás során 705 embert kérdeztek arról, hogy mennyire elégedettek a kormánytagok eddigi munkájával. Az első helyen Jáákov Litzmann rabbi végzett (Águdát Jiszráel), aki az egészségügyi tárcát vezeti. Őt a megkérdezett 56%-a tartotta elsimerésre méltónak. A második helyen Jiszráel Katz (Likud) közlekedésügyi miniszter végzett, aki annak is köszönheti népszerűségét, hogy tarifareformot vezetett be, ezért olcsóbbá vált a tömegközlekedés. Őt Mose Jáálon védelmi miniszter (Likud), Ájelet Sáked külügyminiszter (Bájit Háéjehudi)  és Náftáli Bennett (Bájit Háéjehudi) oktatási miniszter követte a sorban. A lista végén kullog Binjámin Netánjáhu, akit a megkérdezettek kevesebb, mint egyharmada tart jó miniszterelnöknek. Nála kevesebbet, 18.9%-ot csak Árje Deri (Sász) kapott, aki az elmaradott települések fejlesztéséért felelős tárcát vezeti. Valószínűleg nem javít népszerűségén az a hír sem, hogy hamarosan átveszi a belügyminiszteri pozíciót, hiszen a kilencvenes évek elején éppen ebben a tisztségben szolgált, amikor letartóztatták korrupció gyanújával.

img633666
Jáákov Litzman rabbi, egészségügyi miniszter, jelenleg a legnépszerűbb miniszter Izraelben