A kijevi hatóság a 94 éves Borisz Steckler ellen indít bűnügyi eljárást, mert a férfi 1952-ben végzett egy náci kollaboránssal.

Steckler magas rangú tisztként harcolt a második világháborúban a Vörös Hadsereg kötelékében, majd a KGB soraiba lépett, ahol a volt náci kollaboránsok után nyomozott Ukrajna nyugati régiójában. A németekkel szövetkezett Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) egészen 1958-ig kitartott, és rendszeresen összecsapott a szovjet rendfenntartó erőkkel.

1952-ben Rivne megyében fegyveres összetűzésre került sor Steckler egysége és egy ukrán nacionalista csoport tagjai között. Az összecsapásban Neil Hasiewitz, az egyik ukrán támadó életét vesztette, amikor kézigránátot dobtak a búvóhelyükre. Hasiewitz a német megszállás alatt náci propagandistaként és bíróként tevékenykedett.

A közelmúltban egy ukrán szélsőjobboldali csoport, az oroszellenes “Nemzeti Jogvédő Központ” feljelentette Stecklert, amiért szerepet játszott Hasiewitz 65 évvel ezelőtti meggyilkolásában. Steckler nem is tagadta, hogy része volt a kollaboráns halálában, de elmondta, hogy továbbra is meggyőződése, hogy helyesen cselekedett.

Az ukrán bíróság elrendelte az idős férfi letartóztatását. Korábban még nem volt példa arra, hogy a nácikkal együttműködő ukránok elleni akciókért bárkit is felelősségre vontak volna.

Stecklert egyébként köztiszteletben álló háborús veteránnak tartják lakóhelyén, és gyakran meghívták a Németország felett aratott szovjet győzelem emlékére tartott ünnepségekre. A háború során Steckler számos kitüntetést kapott hősies helytállásáért, és meg is sebesült a harcokban.

Alex Tanzter, akinek családját Rivne megyében irtották ki a német megszállók a helyi kollaboránsok segítségével, elmondta, hogy a bírósági eljárás jól illeszkedik a mai Ukrajnában tapasztalható morális és kulturális zülléshez. “Nem tudom, hogy itt antiszemitizmusról van-e szó. Ukrajnában a nacionalista csoportok gyakran tesznek feljelentéseket, szégyen, hogy ez alkalommal komolyan vették őket a hatóságok. Az is szégyen, hogy az ukrán kormány semmit sem tesz, hogy elejét vegye az ilyen eseményeknek. Éppen, amikor ismét a náci Németország feletti győzelmünk megünneplésére készülünk, akkor veszik őrizetbe ezt az idős zsidót, aki a nácik ellen küzdött.”

Forrás: Ynet