Bűnrészes volt 170 000 gyilkosságban.

Pár napja beszámoltunk arról, hogy bírósági ítéletre vár Németországban Reinhold Hanning, aki az auschwitzi táborban teljesített őrszolgálatot. A vád hat év szabadságvesztést, a védelem felmentést kért a bírótól. Pénteken megszületett a döntés: Hanningot öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A detmoldi bíróság a 94 éves egykori SS katona 170 000 gyilkosságban való bűnrészességét állapította meg. “Tudatában volt annak, hogy Auschwitzban nap mint nap ártatlan embereket gázosítanak el” – szólt az indoklás.

A négy hónapig tartó tárgyalás során számos túlélő tanúskodott Hanning ellen. Beszámolóikból kiderült, hogy a férfi részt vett a táborba érkező foglyok szelektálásában, azaz rajta is múlott, hogy ki ment kényszermunkára, és kit vittek azonnal a gázkamrába. Ezen felül tisztában volt a sorozatos kivégzésekkel, és a rabok halálra éheztetésével is.

Az ítélet kimondása után a felperesek egy közös nyilatkozatot adtak ki, melyben kiemelték, hogy “az ítélet egy jelentős, bár megkésett lépés az auschwitzi tömeggyilkosságok kivizsgálásnak ügyében. Különösen, hogy ez alkalommal kiemelt szerepet kapott a tömeggyilkosságokkal járó munkamegosztás kivizsgálása.” A korábbi ítéletek mind olyan emberek ellen születtek, akik személyesen küldték a halálba a foglyokat. A mostani ítélet azonban olyan valakit vont felelősségre, aki a gépezet működtetésében játszott szerepet.

A Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald. S. Lauder is elégedettségének adott hangot. “Hanning tárgyalása igazságos volt. Az ítélet egyértelmű: bűnrészes tömeggyilkosságban, része volt a kegyetlen halálgyárnak. A hozzá hasonló emberek tevékeny közreműködése nélkül Auschwitz nem tudott volna üzemelni.”

Forrás: Arutz7