Egyhangúlag szavazta meg a szövetségi törvényhozás, hogy az Izrael ellen bojkottot hirdető mozgalom antiszemitának minősül.

Az állásfoglalás kimondja: a BDS, ami egyre gyakrabban jelenik meg Ausztriában, antiszemita célkitűzéseket jelenít meg, amelyeknek célja, hogy ne ismerjék el a zsidó nép önrendelkezéshez való jogát – olvasható a jpost.com összefoglalójában.

Lukas Mandl képviselő azt nyilatkozta: történelmi döntést hozott a parlament, ami azt mutatja, hogy Ausztria Izrael oldalán áll, teljes meggyőződéssel. Izrael Európa legfontosabb partnere a Közel-Keleten, amelyik osztja alapvető értékeinket a jogállamiság és a demokrácia tekintetében – hangsúlyozta a politikus. Arra sürgette Brüsszelt, hogy tartsa meg újra az EU-Izrael Együttműködési Tanács ülését, amit 2012-óta nem hívtak össze.

A német mintára létrehozott állásfoglalás nem kötelező érvényű, ajánlásokat fogalmaz meg a szövetségi kormánynak, miként lépjen fel ezekkel a tendenciákkal szemben. Az izraeli külügyminiszter üdvözölte a döntést, amely szerinte példát mutathat a más európai országoknak is.

zsido.com

Kép: jpost.com