Mintha lassan változna valami a Közel-Keleten. Ráadásul ennek a folyamatnak a hátterében a konzervatív Szaúd-Arábia sejlik fel.

Nemrég írtunk arról, hogy Izrael és a monarchia között elindult valamiféle diplomáciai tapogatózás, kölcsönös gesztusok, például hírszerzési információk megosztása Iránnal kapcsolatban. Egyelőre lehet ezt azzal magyarázni, hogy az „ellenségem ellensége a barátom”, de a dolog összetetebb.

Az algemeiner.com közölt egy riportot arról, hogy a mekkai központú Muslim World League vezetője, a korábbi szaúdi igazságügyi miniszter Mohamed al-Issa milyen szerepet játszik ebben. A lap interjút is készített a befolyásos muzulmán vezetővel, először egy Mohamed prófétától vett idézettel szembesítették, amit a prédikátorok a zsidók elleni gyűlölet szítására szoktak felhasználni. Ebben a zsidók meggyilkolására szólítanak fel konkrétan. Mohamed al-Issa álláspontja szerint ez a hadísz (Mohamed próféta életéről szóló tanítás, ami nem a Koránból való) egy modernkori fegyver lett a zsidók ellen, ami viszont egyben az iszlám elleni bűn is.

Az újságírónak a Koránból idéz olyan részt, ami arról szól: „Ne legyen erőszak a vallásban, mert az igazság világosan elválik a hamisságtól”. Mohamed al-Issa szerint az iszlám vallás a tolerancia vallása, ami a követőit és az egész emberiséget a békére ösztönzi, nem fogadja el a háborút, csak ha kívülről érkezik. A zsidók meggyilkolására vonatkozó szöveg konkrét tartalmát nem vitatja, de szerinte ez olyan helyzetről szól, ami előfordult a múltban, de nem jelenti azt, hogy bátorítja a harcot. „Azokat, akik szó szerint értelmezik a szövegeket, nem szabad összekeverni azokkal, akik értik is” – mondja al-Issa.

A szélsőségesség és a fanatizmus mentális rendellenesség és nem vallási probléma a Muslim World League vezetője szerint. Mohamed al-Issa elítélte azt a másik toposzt is, hogy a zsidók „majmok és disznók” leszármazottai, ez egy népszerű mém a muzulmán világban. A muzulmán vezető arra is felhívta a figyelmet, hogy ellentétben a kereszténységgel, ami sokáig a zsidókat tette felelőssé Jézus halálért, az iszlám nem közelített a judaizmus felé az „eredendő bűn” szempontjából. 

A muszlimoknak tehát nem kell kihívásokkal küzdeniük akkor, amikor arról van szó, hogy tiszteljék a zsidó vallást és elismerjék a zsidók jogát arra, hogy életüket méltósággal éljék. Az újságíró erre visszakérdezett, hogy akkor miért nincs nagykövete Szaúd-Arábiának Izraelben, ami már 70 éve biztosítja a zsidók méltó létezését. Mohamed al-Issa erre kitérő választ adott, de azt hangsúlyozta, hogy nem támogatja az Izrael megszüntetésére irányuló hagyományos arab törekvéseket. Felidézik a cikkben, hogy Mohamed al-Issa a Holokauszt Emléknapon egy közleményt adott ki, amiben egyebek mellett elítéli a holokauszt tagadást.

zsido.com

Kép: algemeiner.com