Hétvégén elindultak a menetrendszerű közvetlen légijáratok Izrael és Marokkó között, hét hónappal azután, hogy a két ország aláírta a kapcsolatok normalizálásáról szóló megállapodást. Az El Al és az Israir is ünnepélyes keretek között indította útnak első járatát Marrákesbe – írja a jpost.com.

 A két ország tavaly decemberben állapodott meg a kapcsolatok rendezéséről az Ábrahám Egyezmény megkötését követően. A megállapodás az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel és Szudánnal kötött hasonló megállapodásokat követte.

Tavaly december 22-én az első repülőjáraton a Fehér Ház akkori vezető tanácsadójával Jared Kushnerrel amerikai és izraeli delegáció utazott. A vasárnapi járatokkal mostantól ez mindenki számára lehetővé vált. Az Israir fedélzetén a légi kísérők marokkói viseletben voltak és tradicionális marokkói ételeket szolgáltak fel.

Több mint 300 ezer zsidó vándorolt ki Marokkóból Izraelbe 1948 és 1964 között, és ma már egymillió marokkói származású izraeli él az országban. A marokkói zsidó közösség becslések szerint mindössze 3 ezer főt számlál.

Hamarosan közvetlen járat köti össze Izraelt és Marokkót

A két ország még tavaly decemberben kötött teljes körű diplomáciai megállapodást a Trump elnök támogatta arab-izraeli közeledés keretében.