Na, de hogyan irányítják a járművet szombaton?

Április negyedikén a Berésit nevű izraeli űrhajót a tudósok Hold körüli pályájára állították, ami azt jelenti, hogy napokon belül leszállhat a jármű. Izrael a hetedik ország, amelynek sikerült ezt a bonyolult műveletet megtennie. Korábban az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Japán, Kína, az Európai Űrügynökség és India érte el, hogy űrhajója a Hold vonzáskörzetébe kerüljön, bár közülük csak háromnak sikerült végül a Holdra szállás.

A hír azért nagy jelentőségű, mert a Holdra tartó útnak ez az egyik legbonyolultabb művelete: átállítani a járművet a Föld körüli keringési pályáról a Hold körüli pályára. Ehhez 8500 km/órás sebességről 7500 km/órára kellet lassítania a járműnek. Nyolc motor kilenc perc alatt állította az űrhajót a megfelelő irányba, és további hat percbe tellett, mire a megfelelő sebességre lassult a jármű.

Péntek hajnalban a Berésit 470 km magasságból küldött képeket a Hold felszínéről. Mostantól egyre kisebb és kisebb köröket ír le a Hold körül, míg a Nyugalom tengere nevű holdkráterben megkísérelheti a leszállást. „Ez nagyon veszélyes, és nehéz megjósolni, hogy sikerrel járunk-e”- mondta Ofer Doron, az űrhajó tervezésében és kivitelezésében részt vevő cég, az Israel Aerospace Industries igazgatója.

Az izraeli csapat korábban április 11-ét jelölte meg a nagy napnak. Ha sikerrel járnak, a Berésit lesz az első magánfinanszírozású űrjármű, amely elért a Holdra.

A Berésit felvétele az Arábiai-félszigetről április 1-jén. Izraelt felhő takarja el a képen

Az űrhajó eddig 5 és fél millió kilométert tett meg, és még egymillió előtte áll. Ez eddig a leglassabb és leghosszabb út, melyet űrhajó megtett a Hold felé. A Föld és a Hold átlagos távolsága nagyjából 385 ezer kilométer. Ha sikeres lesz a leszállás, az űrhajó néhány napon át adatokat gyűjt kísérleti célokra a Hold mágneses mezőjéről, majd leáll a működése, és így csatlakozik a Hold felszínén levő, nagyjából 181 ezer kilogrammnyi ember alkotta tárgyhoz.

Addig is, a járművet folyamatosan szemmel kell tartani. Folyamatosan, vagyis szombaton is. Korábban már írtunk arról, hogy hogyan tarthat egy űrhajós szombatot, de vajon mi a helyzet a földi irányítókkal, nevezetesen a Berésitet irányító izraeli csapat vallásos tagjaival?

Áriel Gomez, a Berésit egyik mérnöke elmondta, hogy csapatuk Srágá Dáhán rabbival áll kapcsolatban a kérdést illetően, emellett minden egyes műveletet, melyet szombaton az űrhajóval kapcsolatban végeznek, engedélyezte az izraeli főrabbi is. „A Berésit csapatának vezetője egy Chábád hászid, és számára nagyon fontos, hogy elkerüljük a szombatszegést”- mondta Gomez. „Az indítást is csütörtökre toltuk el, hogy ne szombaton kerüljön rá sor. Sőt, az amerikai szervezettel kötött szerződésünkben is benne áll, hogy nem indítjuk az űrhajót szombaton.”

Áriel Gomez és Srágá Dáhán rabbi, a Berésit kósersági felügyelői

„A csapat vezetője a zsidó nép minden szektorát egybe szeretné kapcsolni. A Berésit küldetését mi az egész zsidó nép missziójának tartjuk, ezért nagyon fontos a számunkra, hogy semmi olyat ne végezzünk el szombaton, amit a főrabbi ne engedélyezett volna. A Máchon Levben [Jeruzsálemi Technológiai Főiskola] tervezett újításokat használtuk, például olyan billentyűzeteket és egereket,amelyek a grámá (indirekt munkavégzés) elvének felhasználásával működnek. Emellett a csapatunk tagjai sábátkor csakis azt a munkát végzik el, ami feltétlenül szükséges a Berésit biztonságához, semmi mást.”

Az irányító csapat a sikeres manővert ünnepli

Srágá Dáhán rabbi elmondta: „Csodálatos élmény volt számomra a Berésit csapatával dolgozni. Kétszeresen is úgy érzem, hogy égi dolgokkal foglalkozom… Sikerült úgy alakítanunk a környezetet, hogy a Berésit csapatának minden tagja számára megfelelő legyen. Igazán büszkék lehetünk a zsidó népre.”

zsido.com

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

Megszakítás