Izrael és az EU a Földközi-tengert és az Öböl-menti államokat összekötő vasútvonal lehetőségéről tárgyalt.

A tárgyalások azután kezdődtek meg, hogy Izrael történelmi megállapodást írt alá két öböl-menti állammal, Bahreinnel és az Egyesült Arab Emirátusokkal. E megállapodások értelmében az aláíró államok normalizálják a viszonyukat.

Az Izrael és az Európai Unió közti megbeszélések egyik célja az volt, hogy elmélyítsék a gazdasági együttműködésüket, a másik pedig az, hogy felmérjék egy új kereskedelmi folyosó létrehozásának lehetőségét a Földközi-tenger és a Öböl-menti államok közt. A hírt az izraeli Pénzügyminisztérium és a központi bank közölte.

Az új „regionális békevonat” fellendítené a térség országainak gazdaságát, így Izrael mellett Jordánia, a Palesztin Hatóság, Szaúd-Arábia és az öböl-menti térség más államai is profitálhatnának belőle. Illetékesek szerint az új vasútvonal megnyitná a lehetőséget arra, hogy a már létező kereskedelmi útvonalaknál „rövidebb, gyorsabb, olcsóbb és biztonságosabb” módon köthessék össze Keletet és Nyugatot.

Hasonló, több országon átívelő és az egész régiót egybefogó békevasút terve már évek óta terítéken van, ahogyan arról korábban már beszámoltunk. A tervek mintája az az egykori, hasonló vasúthálózat, mely Szíriát, Egyiptomot és Irakot kötötte össze Izraellel és Törökországgal. Az ottománok szentföldi fennhatósága idejében körvonalazódott terv azonban soha nem valósult meg teljes egészében. A jelenleg lefektetett tervvel kapcsolatban, az újonnan megkötött megállapodások fényében, bizakodóak a felek.

zsido.com

Forrás: JPost