Jehuda Avner évtizedeken keresztül meghatározó alakja volt az izraeli politikának és külpolitikának, fontos képviselője volt az országnak külföldön is.

Az elismert izraeli diplomata, író, hét izraeli miniszterelnököt és elnököt szolgált sokféle poszton és a világ vezetőivel is kapcsolatban állt évtizedekig. 86 évesen hunyt el hétfőn Jeruzsálemben. Manchesterben született, fiatal korában vándorolt ki az akkor még brit fennhatóság alatt álló Palesztinába, és Izrael függetlenségéért harcolt. 1956-ban csatlakozott az izraeli külügyminisztériumhoz és szolgálta Izrael vezetőit politikai hovatartozástól függetlenül. Beszédírója volt Golda Meirnek és Levi Eskolnak, vezető tanácsadója Zalman Sazar elnöknek, valamint Menahem Begin, Jichak Rabin és Simon Peresz miniszterelnöknek is. Izrael nagykövete volt az Egyesült Királyságban és Ausztráliában. Mindezek mellett közvetítő volt számos miniszterelnök és a lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi között, aminek köszönhető személyes kapcsolat is kialakult köztük. Különösen fontos volt ez a kapcsolat, amikor Menachem Begin mellett szolgált az 1982-es Izrael és Egyiptom közötti béketárgyalásokkor.  A diplomácia és a politika szolgálatában eltöltött éveiről nagysikerű memoárt írt, ami a kritikusok és a közönség elismerését is kivívta. Három gyermeke és egy unokája gyászolja.

Forrás:

http://www.chabad.org/news/article_cdo/aid/2901071/jewish/Yehuda-Avner-86-Israeli-Diplomat-Adviser-to-Seven-Prime-Ministers-Acclaimed-Author.htm