Augusztus elején, 85 éves korában elhunyt Dvora Greenberg, egy kiterjedt lubavicsi hászid család mátriárkája, akinek 17 gyermeke és sok tucatnyi unokája közül több mint ötvenen vezetnek Chábád-központot, írja a chabad.org.

Az asszony Odesszában született 1938-ban. Szigorúan vallásos szüleinek önfeláldozó elkötelezettsége a zsidóság mellett az elnyomó rendszer ellenében – a földalatti iskolák fenntartása, a titkos mikve és az istentiszteletek otthoni üzemeltetése – mély nyomot hagyott benne és meghatározták egész életét.

Dvora 1955-ben ment feleségül a hasonló körülmények közül érkezett Mose Greenberg rabbihoz. Első fiuk két nappal jom kipur előtt született, és a kórházi személyzetet le kellett fizetni, hogy a születése utáni nyolcadik napon elengedjék őket (tíz napnyi kórházi tartózkodás volt kötelező). Ez a nap azonban szukot első napja volt, így az asszony a csecsemővel a kezében gyalog tette meg a több kilométeres utat a zsinagógáig, hogy időben megtarthassák a körülmetélést. Az asszony szülei végül 1966-ban kaptak kivándorlási engedélyt a Szovjetunióból, ő és már férjezett húga azonban nem hagyhatta el az országot. Ettől fogva az ő otthonukban folytak tovább az istentiszteletek.

Dvora egész jom kipurkor az ablakban állt, fiatal csecsemőjével a kezében, hogy figyelje, nem jönnek-e rendőrök. Néhány hónappal később mindannyian megkapták a kivándorlási engedélyt, és a Greenberg család az izraeli Bnéj Brákban telepedett le. A házaspár hamarosan a helyi Chábád vezetője lett, és az 1970-es években, a Rebbe micva-kampányainak kihirdetése után számtalan embernek segítettek tfilinhez, mezuzához jutni. A családfő az őszi ünnepeket hosszú éveken át mindig a Rebbével töltötte, és ehhez mindig egy másik gyermekét vitte magával, így ösztönözve mindnyájukat arra, hogy a Rebbe küldötteivé váljanak. A terv bevált, mert 17 gyermekük mindegyike és unokái közül több mint ötvenen a Chábád küldötteként tevékenykedik Ukrajnától Thaiföldig szerte a világon. Egyik unokájuk, Lévi Greenberg rabbi Magyarországon szolgálja a zsidó közösséget.

„Édesanyám mindegyik gyermekének megadta, amire szüksége volt. Bölcsességgel és érzékenységgel tette ezt”

– mondta Yosef Greenberg rabbi, az alaszkai Chábád-központ vezetője. A leszármazottak néhány éve többféle időzónát mutató órával ajándékozták meg az asszonyt, rajta idézet a Rebbétől:

„Minél messzebb vannak, annál közelebb vannak”.

Dvora férje tíz évvel ezelőtt bekövetkezett halála után is folytatta a Rebbe kezdeményezésére évtizedekkel korábban felállított és általuk működtetett segélyalap vezetését.

Az önfeláldozó asszony tárt karokkal fogadott mindig minden hozzá fordulót. Ajtaja nyitva állt számos unokája előtt, akik a Szentföldön folytatták tanulmányaikat.

„Még amikor nehezebb idők jártak, akkor sem osztotta meg velünk a problémáit. Kizárólag rólunk akart hallani”

– mondta egyik lánya, a hannoveri Chábád-központot vezető Sterna Wolff.

Az asszonyt 17 gyermeke, számos unokája és dédunokája gyászolja.

 

Megszakítás