A Crown Heightsban praktizáló, közkedveltségnek örvendő haszid orvos 80 évet élt – írja az Arutz7. Feldman doktor éveken át kezelte az áldott emlékű lubavicsi Rebbét, Menachem Mendel Schneerson rabbit és feleségét, Chaya Mushka rebecent. Betegeit szinte halála napjáig, 27 évvel a leghíresebb páciense 1994-ben bekövetkezett halálát követően is fogadta. Páciensei „régi vágású orvosként” emlékeznek rá, akinek mindig volt ideje arra, hogy meghallgassa őket. Egész életét a betegeinek szentelte, mindig ők álltak az első helyen, bármi történt is, naptól és napszaktól függetlenül. Orvosi szakértelme mellett a Rebbe feltétlen híve is volt és ezt rendszeresen hangoztatta is orvosi gyakorlatában.

A mindenki által szeretett orvos hétköznapi életében is csak adni kívánt, otthonuk mindig nyitva állt a vendégek és az arra rászorulók előtt.

dr. Moshe Feldman/Chaya Wolf fotója, Facebook

„Kedves és érzékeny ember volt. Ösztönös és törődő. Saját gyermekeiként bánt a pácienseivel” – írta egy kommentelő a gyászhírt bejelentő COL Live oldalon. „Cádik [igaz ember] a mi nemzedékünkben” – írta egy másik. Volt, aki azt is megosztotta, hogy éppen az elmúlt napokban kellett volna elmennie Feldman doktorhoz, ám az orvos irodájából értesítették, hogy nem tud betegeket fogadni.

„Doktor Feldman a szó legigazibb értelmében véve is orvos volt. Nemcsak megtett mindent a pácienseiért, akik iránt teljes elkötelezettséggel viseltetett, de arra is szakított időt, hogy meghallgasson mindenkit és meg is hallja, amit mondanak neki… Istenbe vetett hite és egyenessége bámulatra méltó volt. Ha ő azt mondta, hogy minden rendben, akkor tényleg minden rendben volt.”

A Rebbe első szívrohama 1977-ben történt, smini áceret ünnepén. A Rebbével ünneplők között vagy egy tucatnyi orvos is volt, egyikük Feldman, aki – szívspecialista lévén – azonnal kezébe vette a lubavicsi mozgalom vezetőjét. „A Rebbe rám nézett és azt kérdezte: ’Mi a helyzet?’ Akkor arra gondoltam, hogy a Rebbe valószínűleg többet tud a kardiológiai helyzetéről és a fizikai állapotáról, mint én, úgyhogy valahogy az jutott eszembe, hogy ezt mondom neki: ’Még mindig látom, hogy a haszidok táncolnak és énekelnek, még mindig látok embereket táncolni és énekelni az utcán.’ A Rebbe mosolygott és igent bólintott a fejével” – mondta később Feldman egy visszaemlékezésben.

Feldman 54 éves fiát, Yitzchakot veszítette el egy évvel ezelőtt, majd nem sokkal később a 78 éves felesége, Miriam is elhunyt. Mindketten a koronavírus áldozatai lettek. A két nappal a 81. születésnapja előtt elhunyt orvos temetésén több ezer ember vett részt Crown Heightsban. Két fia és két lánya mellett az egész lubavicsi haszid világ gyászolja.

Emléke legyen áldott!