113 évet és 335 napot élt Goldie Michelson, akit május óta tartottak számon Amerika legidősebb embereként.

113 évesen, otthonában hunyt el múlt hét pénteken Goldie Mechelson, aki május óta Amerika, és sokak feltételezése szerint a földön élő zsidóságnak is legidősebb tagja volt. Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a hölgy 1902-ben Oroszország területén született, ahonnan 2 éves korában családjával együtt Worcester városába költöztek. A korábban orvosnak tanuló édesapja, Max megérkezésüket követően saját üzletet nyitott a massachusettsi városban.

A hölgy a Clark University-n szerzett szociológus mesterdiplomát, ahol szakdolgozatának témája a worcesteri zsidóság volt. Michelson azt vizsgálta, hogy a városba emigrált zsidó közösség tagjai közül sokan miért nem tanulták meg az angol nyelvet és miért nem próbálták megszerezni az amerikai állampolgárságot. Elmondása szerint munkásságát nagyban inspirálta a különböző női zsidó szervezeteknél eltöltött időszakok.

Mendel Fogelman lubavicsi rabbival
Mendel Fogelman lubavicsi rabbival
Michelson egész élete során szintén fontos szerepet töltött be a színjátszás és rendezés; amit jól szemléltet, hogy közel 100 évesen is vállalta a „Hegedűs a háztetőn” egyik előadásának rendezői feladatait – olvasható a Forward honlapján. Férje 1974-es halálát követően megalapította a Michelson Színházat és a Clark University dráma szekcióját is.

Egy 2012-es interjúban Michelson azt mondta: „Soha nem jutott eszembe, hogy ilyen sokáig fogok élni. Csak mentem tovább és tovább, és mindezt szerettem” – fogalmazott az asszony, aki azt is elárulta, hogy szerinte a hosszú élet titka a sok sétálásban rejlik.

zsido.com

Kép forrása: Forward

 

Megszakítás