Pénteken elhunyt Binyomin Klein rabbi, a Rebbe jeruzsálemi születésű titkára, aki többek között a Moszaddal is kapcsolatban állt.

A ColLive.com híradása szerint a 79 éves rabbit június 5-én, álmában érte a halál. Yerachmiel Binyomin Klein rabbi a Rebbe titkárságának tagjaként emberek ezreinek a találkozását szervezte meg a lubavicsi mozgalom vezetőjével, Menachem Mendel Schneerson rabbival.

Kleinrabbi1

Klein rabbi 1935-ben született Jeruzsálemben. Édesapja, Menachem Klein, a Jeruzsálemi Chevra Kadisa (temetkezési egylet) vezetője volt, édesanyja, Ráchel, fia születésekor meghalt. Innen kapta nevét is, emlékeztetőül a bibliai Benjáminra, akinek édesanyja, Ráchel ősanyánk is belehalt a szülésbe.
A jeruzsálemi Torász Emesz Chábád Jesiva elvégzése után, 1956-ban az Egyesült Államokba ment, hogy a nemzetközi chábád mozgalom központjában, a New York-i Eastern Parkway 770-ben található Tomchei Tmimim Lubavitch-ban tanuljon.
Ebben az időben csatlakozott a Rebbe által meghirdetett Mivcoim kampányokhoz, melyeknek
célja a vallástól eltávolodott zsidók visszavonzása volt. Hamarosan a gyerekek számára szervezett szombati programokat vezette.

1960-ba vette feleségül Laya Shustermant, Mordechai Schusterman rabbinak, a lányát, aki a Rebbe zsinagógájában volt Tóra olvasó. A fiatal párt a Rebbe az ausztráliai Melbourne-be küldte két évre, hogy ott megalapítsák a helyi chábád központot, kiterjesztve ezzel a lubavicsi mozgalom intézményrendszerét az óceán túloldalára.

Visszatérésük után a Klein rabbi ajánlatot kapott, hogy dolgozzon a Rebbe titkárságán, a stábot vezető Mordechai Hodakov rabbi asszisztenseként. Mivel nagyon diszkrét volt, és folyékonyan beszélt héberül, a Rebbe összekötője lett: a legtitkosabb diplomáciai, biztonsági ügyekben járt el a Rebbe képviseletében. Munkájának ez a területe, mely során sokszor a Moszaddal és a Sabakkal (Izrael belbiztonsági szervezete) került kapcsolatba, titok maradt haláláig. Egy alkalommal Menachem Begin miniszterelnök jelenlétében Klein rabbit a Rebbe a tábornokának nevezte.

Tagja volt a Machne Israel Fejlesztési Alap kuratóriumának és vezetője a Crown Heigths-i Kollel Menachemnek, egy nős férfiak számára fenntartott Tóra-iskolának. Részt vett Izrael legrégebb óta működő jótékonysági szervezetének, a Collel Chábádnak a vezetésében is, valamint az Ohel Chabad Lubavitch-nak.

A maga csendes és szerény módján rengeteg emberen segített titokban, és sokakat támogatott bölcsességével. A 770-ben barátságos és elérhető mentora volt a jesiva diákjainak, akik nem mulasztották el az alkalmat, hogy kapcsolatba léphessenek a Rebbe egykori segítőjével.
A Rebbe halála után arra ösztökélte a hászidokat, hogy folytassák még nagyobb odaadással a Rebbe által rájuk bízott munkát. 1994 óta napi rendszerességgel látogatott el a Rebbe sírjához, még halála előtti héten is izraeli bár micva csoportot fogadott a sírnál. Utolsó, áldást kérő céduláját a 24 órával a halála előtt írta meg a Rebbéhez.

kleinrabbi4

Klein rabbit népes családja gyászolja: felesége, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Oroszországban élő gyermekei, unokái, dédunokái, valamint sógorai és sógornői. Több ezer fős tömeg kísérte utolsó útjára a Rebbe tábornokát, akit pénteken a Rebbe sírjának közelében helyeztek örök nyugalomra.

A chábád mozgalom különleges pillanatait rögzítő JEM 29 fotóból álló különleges válogatást tett közzé, mely Klein rabbi életének emlékezetes pillanatait örökíti meg.

SZS

Megszakítás