Az Asdodban jelentős hászid közösséget vezető rebbe a koronavírus áldozata lett.

A rebbe szigorúan tartotta magát a járványügyi előírásokhoz az elmúlt hat hónapban és csak ritkán hagyta el az otthonát, de néhány héttel ezelőtt mégis megfertőződött. A számos alapbetegséggel küzdő, 64 éves rabbit emiatt a netánjái Laniado Kórházba szállították, ahol súlyos állapota miatt altatásban kezelték. Jom kipur előtt állapota javulni kezdett, ezért orvosai felébresztették, de az ünnep után ismét altatásra szorult, majd szukot első félünnepén életét vesztette.

A pittsburghi hászid közösséget az elhunyt nagyapja, a nadvornai dinasztiából származó Joszef Leifer rabbi alapította a múlt század elején, miután egy amerikai látogatása során a Pittsburghben élő hászidok megkérték, hogy vezesse közösségüket. Fia, a Nagykárolyban született Ávráhám Ábá rabbi 1970-ben az izraeli Asdodba költözött, és a továbbiakban onnan vezette hászidjait. Azért a Tel–Avivtól délre fekvő, tengerparti városra esett a választása, mert abban az időben nagyon kevés vallásos zsidó élt ott, s ő ezen szeretett volna változtatni.

Fia, Mordecháj Jiszáchár Ber Leifer rabbi folytatta az édesapja által kijelölt utat, és ő is sokat tett azért, hogy a város lakói közül minél többen megismerjék atyáik örökségét. Udvarában mindenki szívesen látott vendég volt, s ezért az ortodox zsidóságtól távol állók közül is sokan keresték fel, hogy tanácsát és áldását kérjék. A rabbi a tanítás mellett számtalan nélkülöző család szükségleteiről is gondoskodott, a legnagyobb diszkréció mellett. Humanitárius tevékenysége miatt megkapta az „Asdod díszpolgára” címet.

Az évek során Asdod pittsburghi közössége 200 családra bővült, továbbá Jeruzsálemben, Bnéj-Brákban és Bét Hilkijában, az Egyesült Államokban pedig Kaliforniában és New Yorkban is alapítottak pittsburghi intézményeket.

A rebbe ismert volt zenei tehetségéről is, a 250, általa komponált dallam közül sok igen népszerűvé vált a hászid világban.

Temetését hétfőn tartották Asdodban. A rebbe halálhírét követően a város rendőrparancsnoka egyeztetett a közösség vezetőivel, és megállapodtak a járvány miatt bevezetett intézkedések betartásáról. A temetési menethez azonban végül több ezren csatlakoztak, így a rendőrség a tömeg feloszlatásáról döntött, melynek során erőszakos összecsapásokra is sok került.

A temetés során hirdették ki, hogy a dinasztia negyedik vezetője a rebbe legidősebb fia, Mesulám Eliezer rabbi lesz.

zsido.com

Forrás: Arutz7