Elhunyt 103 éves korában Traute Lafrenz, a nemzetiszocialista totális diktatúra elleni tiltakozás szimbólumává vált Fehér Rózsa mozgalom utolsó tagja – közölte múlt hét csütörtökön a Fehér Rózsa Alapítvány Münchenben.

Traute Lafrenz 1919-ben született Hamburgban, 1941-ben költözött Münchenbe, ahol a helyi orvosi egyetemre járt. Ott barátkozott össze a mozgalom legismertebb tagjaival, Hans Schollal, húgával, Sophie-val, valamint Christoph Probsttal, akiket egy statáriális törvényszék ítélete nyomán 1943. február 22-én náciellenes tevékenységük miatt kivégeztek Münchenben.

Lafrenzet 1943 márciusában letartóztatták, áprilisban pedig egy év szabadságvesztésre ítélték. Szabadlábra kerülését követően ismét hatósági őrizetbe került, s csak 1945 áprilisában szabadították ki amerikai csapatok a börtönből. Később az Egyesült Államokba vándorolt ki, és ott is hunyt el március 6-án a dél-karolinai Yonges Islandben. 2019-ben a Német Szövetségi Köztársaság érdemrendjével tüntették ki.

A diákokból szerveződött Fehér Rózsa a náci diktatúrával szembeni ellenállási mozgalomként működött Münchenből. Tagjai sokszorosított röplapokat terjesztettek az egyetemen, illetve azokat telefonfülkékben hagyták, postán küldték szét, és az ellenőrzési pontokon átjutva más városokba is eljuttatták.

Összesen hat pamfletet írtak, amelyben a német népet, az egyetemi diákságot és tanárokat ellenállásra, a nácizmussal és Hitlerrel való szakításra szólították fel, a gyilkosságok és az elnyomás befejezését követelték.

Forrás: Neokohn