Avrohom Portugal rabbit több ezren kísérték utolsó útjára.

Több ezren gyűltek össze szerdán a brooklyni Boro Parkban a „Holokauszt-korszak utolsó rabbijaként” is számon tartott Yisroel Avrohom Portugal rabbi tiszteletére, aki hétfőn 95 éves korában hunyt el – írta a Forward.

A rabbi édesapja 1982-ben bekövetkezett halála óta állt a skuleni haszid közösség élén. A rabbi és édesapja, a második világháború kirobbanása előtt Moldovából egy ukrán faluba menekült, ahol a német és szovjet csapatok elől egyaránt bujkálni kényszerültek. A háborút követően Bukarestben éltek, ahol árvákon és a fennmaradt zsidó közösség tagjain próbáltak segíteni.

1959-ben a román hatóságok „árulás” vádjával börtönbe zárták Portugal rabbit és édesapját, azonban elfogásuk ellen az ENSZ és az Egyesült Államok is tiltakozását fejezte ki. A két férfit 1959-ben szabadon engedték, majd egy évvel később a számukra felkínált állampolgársági jog elfogadásával Amerikában telepedtek le.

A rabbi az évek során az amerikai haszidok meghatározó alakjává vált. A Zsoltárok könyve által ihletett dalai az egész közösségben elterjedtek, de szigorú tanításai miatt is ismertté vált, többek között a televízió nézést és az internethasználatot is ellenezte.

Portugal rabbi nyolc gyermekes édesapja volt, felesége, Reizel Portugal 2005-ben hunyt el.

Temetésére több ezren gyűltek össze, a környéket a rendőrség biztosította.

zsido.com

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287