A Hácálá mentőegység tagjait egy temetőben történt esethez riasztották. Az újraélesztés sikeres volt.

Amikor az egyik önkénteshez beérkezett a riasztás, ő éppen egy koronavírusos betegek számára fenntartott szállodában fejezte be a műszakját. Azonnal ruhát váltott és néhány percen belül már úton is volt a netivoti temető felé, ahol egy hetvenéves asszony esett össze. Az önkéntes egy kollégájával egyszerre érkezett a helyszínre, ahol a segítséget kérők iránymutatása alapján gyorsan megtalálták a sírkő mellett fekvő, eszméletét vesztett idős hölgyet és rövid állapotfelmérés után azonnal megkezdték az újraélesztést, közben pedig további segítséget kértek a mentőszolgálattól. A gyors és hatékony beavatkozásnak köszönhetően az asszonynak visszatért a pulzusa és stabilizálták az állapotát, mielőtt továbbküldték volna a közeli kórházba.

Miután az életmentő önkéntesek elhagyták a helyszínt, egyikük így nyilatkozott: „Szinte felfoghatatlan a számomra, hogy úgy jövök ki egy temetőből, hogy valakit visszahoztam az életbe… Az újraélesztés nagyon sokáig tartott és rettenetesen melegünk volt, de kitartottunk, és mindent megtettünk annak érdekében, hogy a hölgy pulzusát visszahozzuk. Amikor kifelé jövet megmostuk a kezünket, elöntött az öröm… Nagyon hálás vagyok, hogy részese lehettem e csodának.”

Az Ichud Hácálá Izrael legnagyobb független, non-profit alapon működő, teljes mértékben önkéntesek által üzemeltetett sürgősségi egészségügyi ellátást biztosító szervezete. Önkéntesei speciálisan erre a célra átalakított és felszerelt motorbiciklikkel közlekednek az egész országban. Eli Beer, a Hácálá alapítója néhány éves mentőápolói tapasztalattal a háta mögött hozta létre ezt a szervezetet, miután számtalan alkalommal élte át, hogy egy-egy beteg vagy sérült megmenthető lett volna, ha a mentő idejében érkezik. Ezért a szervezet egyik legfontosabb célja a nagyon gyors reagálás. Gyakran – ahogy ebben a helyzetben is láttuk – a Hácáláönkéntesei az elsők, akik a katasztrófa helyszínére érkeznek, és megkezdik az ellátást, ameddig a jobban felszerelt mentőautó megérkezik.

A Hácálá csapata nem egy olyan természeti katasztrófa elhárításában vett részt, amikor nagy tömegeknek kellett a lehető legrövidebb időn belül segítséget nyújtani a katasztrófa által legsúlyosabban érintett területeken. Emellett nemzetközi szinten is elismert képzésükön számtalan szakembernek segítettek már abban, hogy tökéletesítsék tudásukat a tömegkatasztrófák kezelése terén.

zsido.com

Forrás: Arutz7