Chalom Dovber Levy akkor sérült meg súlyosan, amikor 2016-ban egy muszlim terrorista megkéselte. Családja elmondása szerint sem fizikailag, sem lelkileg nem heverte ki a történteket. A 12 gyermekes, lubavicsi hászid Levy december végén Izraelbe utazott, hogy lánya esküvőjén vegyen részt. A hazafelé tartó repülőúton azonban rosszul lett és életét vesztette.

A merénylet során “Allah Ahbart” üvöltöző késelő a férfi veséjében és májában okozott kárt, s az ezzel járó komplikációk okozták a halálát. A támadó akkor két embert sebesített meg Strasbourgban. A bíróság – ahogy több más, iszlamista terrorista esetében is történt –  mentális állapota miatt alkalmatlannak nyilvánította a bűnvádi eljárásra.

A 65 éves férfi haláláról nem adott hírt a francia média.

Mindeközben Párizsban több ezren tüntettek, mert a bíróság egy másik gyilkosról, Kobili Traore-ről is kijelentette, hogy nem vonható felelősségre, mert kábítószer hatása alatt cselekedett. Traore még 2017-ben megkéselte, majd az ablakon keresztül a harmadik emeletről az utcára hajította idős zsidó szomszédasszonyát, Sarah Halimit. A szomszédok beszámolója szerint a támadás alatt az elkövető nagy hangon Allahot éltette. Traore korábban többször szórt zsidóellenes átkokat a nő és lánya felé. A rendőrség eleinte mégsem akarta antiszemita bűncselekményként elkönyvelni az esetet.

A bíróság végül elismerte a zsidóellenes indítékot, de úgy vélte, hogy a férfi nem volt beszámítható állapotban tettének elkövetésekor, mert túl sok marihuánát fogyasztott. Traore azt vallotta, hogy semmire sem emlékszik a történtekből.

2015-ben egy Marseille-ben elkövetett késelés tetteséről, a korábban semmilyen mentális zavarral nem kezelt Farid Haddouche-ről állapította meg a bíróság, hogy nem vonható bünetőjogi felelősségre. A tiltakozások hatására megismételték az eljárást, melynek végén négy év szabadságvesztésre ítélték a muszlim férfit.

2003-ban Abdel Amastaibu halálra késelt egy zsidó férfit, Sebastian Selamot. Anyjának azt mondta, hogy tettéért Allah megjutalmazza és a mennyországban juttat számára helyet. Bár Amastaibu sem küzdött korábban mentális problémákkal, a bíróság mégsem ítélte el, mert beszámíthatatlannak nyilvánították.

zsido.com

Forrás: JPost