Az első labdarúgó klub és egyben az első sportszervezet a londoni Chelsea, amelyik iránymutatóvá tette a maga számára a International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) antiszemitizmus meghatározását. Már követői is akadnak.

A klub tulajdonosa az a zsidó származású Roman Abramovich orosz milliárdos, aki még 2018-ban indította el a klub antiszemitizmus elleni hivatalos kampányát – emlékeztet cikkében a jewishnews.timesofisrael.com. A Chelsea most az IHRA szempontrendszere alapján fogja felkészíteni a munkatársait, és ennek elfogadására ösztönzi a támogatóit is.

A klub elnöke, Bruce Buck nagyon fontos lépésnek nevezte a döntést, mert bár évek óta érvényesítik ezeket az elveket, a formális deklaráció révén még határozottabban tudnak fellépni az antiszemita jelenségekkel szemben. Az elnök kifejtette, hogy a focinak páratlanul jó lehetősége van arra, hogy hasson a társadalomra, és ezt arra kell használni, hogy küzdjenek a diszkrimináció minden formája ellen.

Az IHRA egyik vezetője, Dr. Kathrin Meyer üdvözölte a Chelsea döntését, ő is azt hangsúlyozta, hogy a meghatározó klubok elkötelezettségének demonstrálása rendkívül fontos az antiszemitizmus elleni harcban. Nem sokkal később a West Ham FC is bejelentette, hogy csatlakoznak az IHRA felhívásához. Január végi Liverpool elleni mérkőzésük előtt megemlékeznek a holokauszt emléknapjáról is.

zsido.com

Kép: jewishnews.timesofisrael.com.