Wieliczkában egy üresen álló, elhanyagolt XVIII. századi zsinagógában végeztek felújítást megelőző feltárásokat, ekkor találtak rá az elásott kincsre.

A fából készült láda a padló alatt volt, az épület keleti részében, a fal mellett. Rituális tárgyak és más értékes anyagok kerültek elő – olvasható a jewish-heritage-europe.eu beszámolójában.

Legalább 350 tárgy volt belezsúfolva a ládába, ezüst serlegek, sárgaréz csillárok, gyertyatartók, bronz edények, de előkerült az Osztrák-Magyar Monarchia seregének néhány sapkára való jelvénye is. Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy miért ásták el ezeket a tárgyakat, feltehetően a XIX. században.

Az egykori zsinagóga a krakkói zsidó közösség tulajdonában van, egyelőre 24 ezer eurót sikerült szerezni a feltárásokra, de legalább 1 millió kellene a felújításra.

A II. világháború idején a nácik szinte teljesen tönkretették az épületet, utána pedig raktárként használták, az átépítésben szinte minden dekoráció eltűnt. Utoljára a ’80-as években végeztek javításokat az épület szerkezetén.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu