A vízfestékkel készült Búzakazlak című képért legalább 20 millió dollárt (6.2 milliárd forint) várnak – jelentette be a Christie’s aukciósház. Az árverés előtt megegyezés született a jelenlegi tulajdonos és két zsidó műgyűjtő örökösei között – írja a Times of Israel.

A Christie’s azt követően kapott lehetőséget az 1888-ban született mű értékesítésére, hogy sikerült tető alá hoznia egy megállapodást a képet jelenleg birtokló texasi olajmágnás családja és a második világháború előtti tulajdonosok örökösei között. A megállapodás részletei titkosak – mondta az aukciósház szóvivője.

Az árverésre november 11-én kerül sor. Az érdeklődők Van Gogh képe mellett licitálhatnak a 99 éves korában elhunyt olajmágnás, Edwin L. Cox gyűjteményének egyéb darabjaira is.

Van Gogh képe három búzakazalt és két mezőgazdasági munkást ábrázol egy napsütötte nyári napon. A háttérben egy épület és egy emberalak látható. A festményt 1913-ban vásárolta meg Max Meirowsky zsidó gyáros, aki 1938-ban a náci fenyegetés elől Németországból Hollandiába menekült. Meirowsky egy párizsi műkereskedő segítségével adta el a képet Alexandrine de Rotschildnak, a híres zsidó bankárdinasztia tagjának. Az új tulajdonos a háború kitörése után Svájcba menekült, képgyűjteményét azonban nem tudta magával vinni, így azt a nácik – Párizs megszállását követően – lefoglalták. Arról nincs információ, hogy hol volt a kép a felszabadulás és 1970 között. Annyit lehet tudni, hogy Cox 1979-ben vásárolta meg a New York-i Wildenstein galériában.

Giovanna Bertazzoni, a Christie’s XX. és XXI. század művészete részlegének alelnöke szerint a hamarosan kalapács alá kerülő Van Gogh kép a művész egyik legerőteljesebb, papírra festett alkotása, melyet valaha áruba bocsájtottak.

„Az egész kép lélegzetelállító. Az ikonikus téma, a vízfesték tökéletes állapota, a művész védjegyének számító, erős színeket alkalmazó, egymást keresztező és körkörös vonalvezetés, valamint a kompozíció ambiciózus mérete egyaránt ”- írta a szakember.

Az aukciót megelőzően a képet a Christie’s londoni központjában lehet megtekinteni október 17. és 21. között. 1905 óta ez az első alkalom, hogy nyilvánosság elé kerül a festmény, akkor az amszterdami Stedelijk Múzeum Van Gogh retrospektív kiállításán csodálhatták meg az érdeklődők.

Fotó: Christie’s

 

Hetven éve nácik által eltulajdonított Pissarro-kép kerül vissza az örökösökhöz

Hetven éve nácik által elrabolt Pissarro-kép kerül vissza eredeti tulajdonosa, egy párizsi zsidó műgyűjtő örököseihez. Az évek óta zajló vitás ügyben a francia ítélőbíróság hozott döntést a héten – írja az MTI. Az 1887-ben Camille Pissarro (1830-1903) által készített La cueillette (Aratás) című festményt ennek értelmében megkapják Simon Bauer műgyűjtő leszármazottai. Bauert Párizs német megszállásának … Olvass tovább