Tulajdonosai 375 ezer dollárért árulják a napjainkra teljesen elhagyatottá vált épületet.

Eladóvá vált Wales legrégibbnek tartott zsinagógája a csodálatos elnevezésű Merthyr Tydfil városában – adta hírül a Forward. A Valleys zsinagógát 1875-ben építették, azonban a 70-es évek óta nem tölti be funkcióját. 1983-tól keresztény közösségi központként, majd közel tíz évvel ezelőttig edzőteremként használták.

Azóta az épületen szinte mindenhol az elhagyatottság jelei látszanak: vandalizmus nyomai és betört ablaküvegek fogadják a látogatókat. Ugyanakkor a helyi törvények alapján máig a különleges történelmi vagy építészeti épületeket nyilvántartó listán szerepel, azaz a hatóságok engedélye nélkül tilos lerombolni az épületet, amelynek árát 375 ezer dollárban jelölte meg a tulajdonos.

wales_zsinagoga_belul

További különlegesség, hogy észak-gótikus stílusban építették az egykori zsinagógát, amelynek átépítésére az önkormányzat korábban engedélyt adott. A tervrajzok szerint az épületben akár kilenc lakás is kialakítható, külön parkolóhelyekkel az udvarán. Az ingatlan hirdetésében az egykori szentélyt lehetséges „recepciós szobaként” írják le.

Becslések szerint Walesben jelenleg közel 2060 zsidó él.

wales_zsinagoga_kivulrol

 

zsido.com

Képek forrása: Wales Online