A Vörös-tenger partján több tonna szemetet és törmeléket gyűjtöttek össze a másfél éves projekt során.

Eilat városa mellett az Izraeli Nemzeti Parkok Hatósága is részt vett a műveletben, melynek célja részben a fürdőzési élmény növelése, részben a tenger ökoszisztémájának megóvása volt.

A két kilométer hosszúságú tengerpart igen érzékeny terület, melynek elsődleges oka a parttól csupán néhány méternyire húzódó korallzátony. Más korallzátonyok esetében a parttól mért távolság jóval nagyobb, és a korallzátonyok általában az eilatinál mélyebben húzódnak a víz alatt. Az emberi jelenlét kifejezetten előnytelenül befolyásolja a helyi ökoszisztémát. Bármilyen változás, mely a parton történik, negatívan befolyásolja a víz alatti világot.

Takarítás előtt

A partszakasz megtisztításával egyben megtiltották a parkolást és az építkezést is. Fürdőzni a továbbiakban is szabad az érintett területeken.

Az év elején arról számoltunk be, hogy az eilati korallok minden más virágállatnál ellenállóbbak, és sokkal jobban tűrik a víz felmelegedését, mint más területeken élő társaik. A tiszta környezet további lehetőséget nyújthat ezeknek a fajoknak a tovább-, illetve túlélésben.

… és után

zsido.com

Forrás: ynet