Sok az ellentmondásos hír az Iszlám Állam (IS) és a Hamasz viszonyáról. A két rivális egyaránt gyűlöli a zsidó államot, ám az IS a akár a „kisebb testvér” nélkül is átvenné az irányítást – Izrael közvetlen szomszédságában.

Dacára annak, hogy Amerika és szövetségesei az elmúlt napokban ismét több tucat légitámadást hajtottak végre az IS szíriai és iraki hadállásai ellen, a világ legnagyobb és legveszélyesebb iszlamista terrorszervezete még hosszú évekig gondot jelenthet a szabad világnak. A legfenyegetettebb államok közé tartozik természetesen Izrael, amely amúgy is folyamatosan figyel arra, nehogy újabb támadás érje a Gázát uraló Hamasz és az ugyancsak iráni támogatású libanoni Hezbollah részéről. Az IS azonban „új minőséget” vihet a fenyegetettségbe.

Mint arról a napokban hírt adtunk, az izraeli hírszerzés abból indul ki, hogy az iszlamista Hamasz – gázai térvesztése dacára – a közeljövőben újabb támadásra készülhet a zsidó állam ellen, pláne, hogy minden fogadkozása dacára sosem mondott le chartájában szereplő céljáról: Izrael megsemmisítéséről.

Az Izrael közvetlen szomszédságában, a Sinai-félszigeten nemrég súlyos terrortámadásokat végrehajtott IS-nek (amely legalább három júniusi, Izrael elleni gázai rakétatámadásért is felel) azonban nem eléggé sária-párti a Hamasz, ezét nem bízik abban, hogy a teheráni síiták támogatása elég az iszlamista kalifátus gázai megalapítására, ill. kiterjesztésére, amit természetesen Izrael megsemmisítése „koronázna meg”.

Bár akadnak elemzők – például az orosz hírszerzéstől nem túl távol álló RT oldalán -, akik szerint Izrael és a Hamász akár össze is foghat a „közös ellenség” kiiktatására, a valóság rácáfol az ilyen spekulációkra. Az biztos, hogy az elmúlt hetekben-hónapokban a rivalizálástól (fenyegető IS-videók) az összefogásig (fegyvercsempészet, támadások) számos bonyolult verzióját láthattuk az IS-Hamasz viszonynak, azért az valószínűtlen, hogy a Hamasz feladná biztonságosnak gondolt gázai beágyazottságát egy nála is kegyetlenebb szervezet hatalomátvétele kedvéért.

Ha azonban az IS átvenné a gázai övezet irányítását a Hamasztól, az egyfajta esélyt is teremtene Izrael és esetleges terrorizmus-ellenes arab partnerei számára – írja keserű-ironikus felhanggal az amerikai neokonzervatív FrontPage Magazine szerzője.  Daniel Greenfield felidézi, mennyire hiábavalóan próbálta meg a Nyugat dollármilliókkal „felépíteni” a mérsékeltebb terroristának tartott, Mahmúd Abbász vezette PFSZ-t a Hamasszal szemben, teljesen hiábavalóan, hiszen olyan szervezetekhez is jutott ily módon pénz, amelyek az IS-hez csapódtak, szembefordulva mindkettővel.

Az IS felemelkedésével sokan máris a Hamaszt tartják a kisebbik rossznak nyugaton, holott terroristák osztályzására nem használható a „mérsékelt” és „radikális” jelző – írja Greenfield, Izrael szemére hányva, hogy túl sokáig bízott a racionális megoldásban. „Azt hinni, hogy értelemmel és logikával bárkinek be lehet bizonyítani egy állítást, hírhedt zsidó gyengeség” – állapítja meg a szerző, aki oda konkludál, hogy Izraelnek nem lehet érdeke a Hamasz bevonása egy IS-ellenes koalícióba. Az IS „esélyt” jelenthet Izraelnek annyiban, hogy gázai hatalomátvétele nyílt, kendőzetlen iszlám terrort jelentene, amely már nem kínál „kompromisszumos” kiutat a nyugatnak.

Mindeközben a Hamasz nem csupán Izraellel szemben fejt ki ellenséges hírszerzési tevékenységet, de Egyiptommal szemben is – emlékeztet a The Times of Israel elemzése, felidézve, hogy a gázai kerítésnél talált egyik Hamasz-drónt elemezve az izraeli szakértők felfedeztek az egyiptomi-gázai határról készített felvételeket is. A terrorszervezet egyértelműen az egyiptomi csapatmozgásokat figyelte a pilóta nélküli eszközökről, nem kizárólag azzal a céllal, hogy terrortámadásokat kövessen el egyiptomi területen, hanem azért is, hogy katonai szárnyának megkönnyítse a csempész utak használatát Gáza és a Sinai között. Ezek az utak a határ egyik oldalán a Hamasznak, a másik oldalán az IS-nek fontosak.

Ez a Hamasz katonai szárnyának egyik leféltettebb titka az elmúlt hónapokban: együttműködése az IS-közeli  Wilayat al-Sina szervezettel – írja az elemző. Az együttműködés szerves része volt, hogy a Hamasz katonái kiképzést tartottak az IS harcosainak Gázában és a Sinai-félszigeten is, és segítették az IS térnyerését. Egyértelmű, hogy a Hamaszon belüli egyensúly az elmúlt időszakban eldőlt a katonai szárny javára, és miközben sok jele van az IS-szel történő együttműködésnek, Gázában a Hamasz politikai vezetői továbbra is igyekeznek lecsapni az IS által befolyásolt szalafistákra. Nagyon is kétséges tehát, meddig tarthat a két terrorszervezet alkalmi koalíciója.

 

Munkatársunktól

Kép: Az IS fegyveresei pózolnak (forrás: wikipedia)

Megszakítás