Haïm Korsia azt nyilatkozta, hogy együtt szenved katolikus testvéreivel a Notre-Dame székesegyházat ért tragédia miatt.

Tegnap délután tűz ütött ki a párizsi Notre-Dame székesegyházban, és a lángok hamarosan átterjedtek az épület teljes tetőszerkezetére. A drámai képek alapján sokáig bizonytalannak tűnt, hogy Franciaország leghíresebb és leglátogatottabb temploma megmenekülhet-e az összeomlástól. Nem sokkal éjfél előtt Emmanuel Macron francia államfő közös sajtótájékoztatót tartott Michel Aupetit párizsi érsekkel, amelyen bejelentették, hogy a tűzoltóknak több órányi munkával sikerült megmenteniük a székesegyház tornyait és szerkezetét.

Párizs érseke rögtön a beszéde elején köszönetet mondott a francia főrabbinak, felidézve azokat a szavakat, amiket Haïm Korsia mondott neki: „Ez a hely mindannyiunké, együtt sírok veled.”

A főrabbi a franceinfo-nak nyilatkozva kifejezte azt a meggyőződését, hogy ez a vallási helyszín újjá fog éledni. „A keresztények számára a húsvéti ünnep a feltámadásról szól. Hiszek abban, hogy ez az épület is feltámad, amit ma lángok között láttuk.” – tette hozzá, majd személyes emlékeit is felidézte: „Lehetőségem volt arra, hogy szertartást végezzek ebben a katedrálisban. (…) ez egy különleges hely a vallásközi párbeszéd számára.”

Haïm Korsia

„Éppen úgy szenvedek most, ahogy az összes francia, együtt a katolikus testvéreinkkel. A közös örökségünk egy része semmisült meg” – közölte a zsidó vezető.

zsido.com

 

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287