A napokban beszámoltunk arról, hogy a berlini Brandenburgi-kapu mellett áll Európa legnagyobb menórája. Éppen azon a helyen, ahonnan az elmúlt száz év legnagyobb sötétsége áradt szét, most a legnagyobb fényt hirdetik. A Brandenburgi-kapu a nácik hatalomra jutásának jelképe: 1933-ban itt haladt át az a fáklyásmenet, mely a választásokon való győzelmet ünnepelte.

Teichtal rabbi az ünnep többi napján sem tétlenkedik – számol be az Arutz7 oldal. A negyedik gyertyát, a berlini zsidó közösség képviselőinek jelenlétében, a német Igazságügyi Minisztériumban gyújtották meg. E tett nem kevésbé szimbolikus, mint

a hatalmas hanukia felállítása az ikonikus helyszínen, hiszen a zsidóellenes törvényeket ezen a helyen dolgozták ki a nácik.

 

Rabbi Yehuda Teichtal és Christine Lambrecht/Jüdisches Bildungszentrum Chabad Berlin

 

A lángokat Yehuda Tecihtal rabbi, berlini Chábád-küldött és egyben a város főrabbija lobbantotta fel a német igazságügyi miniszter asszonnyal, Christine Lambrechttel együtt.

A ceremónián részt vett Zvi Greenheim kántor, aki szintén lubavicsi haszid, és egyenesen Izraelből érkezett a különleges berlini hanukai eseményekre:

„Igazán megindító ez a számomra. Azt mondhatjuk: ám Jiszráel cháj, Izrael népe él! Azon a helyen, ahol nyolcvan évvel ezelőtt, itt, ebben az Igazságügyi Minisztériumban, ebben az épületben olyan törvényeket léptettek életbe, melyek a zsidó nép teljes megsemmisítésére irányultak, ma a német igazságügyi miniszterrel és más magas rangú tisztségviselőkkel együtt gyújtottunk hanukai gyertyákat.”

Teichtal rabbi és felesége, Lea több mint két évtizede él a német fővárosban. Kiterjedt tevékenységüknek köszönhetően jó kapcsolatot ápolnak a német vezetéssel.

 

Berlinben van Európa legnagyobb hanukiája

A Brandenburgi-kapu előtt állították fel Európa legmagasabb hanukiáját, amely tíz méter magas.