Több száz sportoló nyújtott be petíciót az Izraeli Legfelsőbb Bíróságnak a szombatonként tartott sportesemények ügyében. A kérvényezők azt próbálják elérni, hogy a bíróság utasítására törvényben rögzítsék a sábáti versenyek tilalmát.

A bírósági meghallgatás során kiderült, hogy már több száz izraeli focista ellenzi a szombaton rendezett meccseket. A kérvényezők indoklásukban kijelentették: “Folyamatosan nő azon vallásos sportolók száma, akik a szombatot a családjaik körében szeretnék eltölteni. Az a kérésünk, hogy a bíróság tegye lehetővé, hogy a sportolók is megőrízhessék a sábát szentségét.” Hozzátették továbbá, hogy a sportesemények hétköznapra helyezése a nagy számú vallásos szurkolótábornak is lehetővé tenné, hogy személyesen is részt vehessenek a mérkőzéseken.

A törvényjavaslat ellenzői azzal érvelnek, hogy Izraelben a labdarúgó mérkőzések szerves részei a sábátnak, ezért ezt olyan bevett szokásnak lehet tekinteni, amelyen nincs joga változtatni a bíróságnak.

Az ügy első tárgyalási napján a kulturális és sportminiszter vezetésével bizottságot hoztak létre, mely 90 napot kapott arra, hogy megoldást találjon az ügyre.