Az utóbbi időben ugrásszerűen növekedett az Izraeli Védelmi Erőknél (Cáhál) szolgálatot vállaló arab katonák száma. Az arab állampolgárok számára a bevonulás nem kötelező, de önkéntesként csatlakozhatnak a hadsereghez.

A BBC engedélyt kapott arra, hogy a kizárólag arab katonákból álló Gádszár egységnél forgasson “Izrael Arab harcosai” című dokumentumfilmjéhez.

Máhmud Kásua, az egyik önkéntes katona a következőket nyilatkozta: arabnak és muszlimnak tekintem magam, de egyben része vagyok az országnak is. Ez a mi hazánk is, és viszonoznunk kell azt, amit kapunk. Mindenben segítenünk kell azt az államot, amely védelmez bennünket.”

Wádzsdi Szárhán ezredes, az izraeli hadsereg kisebbségi egységének vezetője elmondta, hogy igyekeznek minél több önkéntest toborozni. “Jelenleg néhány százan vagyunk, de jövőre szeretnénk megduplázni ezt a számot”.

A katonai szolgálat iránt egyre nő az érdeklődés az izraeli arab fiatalok körében. Idén már tízszer annyian vonultak be, mint három évvel ezelőtt.

Máhmud édesapja, Dzsámil Kásua támogatta fia döntését. “Büszke vagyok rá. Hozott egy döntést és mi mögötte állunk. Örülünk neki, és ő is boldog.”

Száhrán ezredes elmondta, hogy a katonai szolgálat segíti az izraeli arabok integrálódását a társadalomba. “A Cáhál komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a kisebbségi katonák jól beilleszkedjenek a hadseregbe. A katonai szolgálat remek lehetőség a muszlim közösség és az állam közötti kapcsolat erősítésére.”

Az arab katonáknak gyakran nehézséget okoz, hogy döntésüket saját közösségükben felvállalják, ezért – a haredi katonákhoz hasonlóan – külön engedélyt kapnak arra, hogy egyenruhájukat polgári öltözékre cseréljék a bázison, és civilként térhessenek haza családjukhoz.

Forrás: Arutz7