A Templomhegyen álló al-Aksza mecset „megvédésének” ürügyén szabályos terrorhullám sújtja a zsidó államot. Csak ma a kora délutáni órákig öt késeléses merénylet történt. A hivatalos palesztin politika és a média inkább szítja, mintsem oltja a tüzet.

Eddig három halálos áldozata és két tucat sérültje van a legújabb palesztin terrorhullámnak Izrael fővárosában, a Haifa melletti Kirjat Atában és az ország központjában. A kormány várhatóan a késő délutáni órákban dönt az antiterror-stratégiáról. Az ellenzék azt követeli, hogy a helyzetre tekintettel a kormány teljesen zárja le a Templomhegyet, helyezze zárlat alá a város arab részeit, és tegyen lépéseket az elharapózó online uszítások ellen.

Jeruzsálem főleg arabok lakta keleti felében, az Armón Hanacív nevű zsidó lakónegyedben két fiatal palesztin rontott egy busz utasaira: lövésekkel és késszúrásokkal megöltek egy hatvan és egy negyvenöt éves férfit, súlyosan megsebesítettek egy idős nőt, további tíz embernek pedig szintén csak kórházban kezelhető sebesüléseket okozott. A mentők a támadás után összesen tizenhat izraelit ápoltak.

A katonai rádió híradása szerint a támadók megpróbálták birtokukba venni az autóbuszt, túszul ejtve annak utasait, egyikük el is foglalta a sofőr ülését, de mivel nem találta a féket, inkább nem indult el a járművel.

A huszonkét, illetve huszonnégy éves támadókat a helyszínre érkező biztonságiak lelőtték, egyikük belehalt sérüléseibe, a másikat kórházba szállították. Nem sokkal később egy férfi gépjárművével felhajtott a járdára egy buszmegállóban Jeruzsálem egyik ultraortodox vallásos negyedében, és halálra gázolt egy embert, egy másikat pedig megsebesített. Ezután kiszállt az autóból, és megpróbált késsel megsebesíteni másokat is, de egyelőre tisztázatlan körülmények között őt sebesítették meg és tették ártalmatlanná.

A rádió szerint valószínűleg összehangolt támadássorozat részeként zajlott a két jeruzsálemi akció. Az autós támadó a Bezek nevű távközlési cég egyik kelet-jeruzsálemi arab dolgozója volt, aki vállalati kocsijával hajtotta végre tettét.

Nagyjából azonos időben Raanána városban is késeléses merénylet történt, amelyet szintén egy kelet-jeruzsálemi férfi követett el. Négy járókelőt megsebesített, egyiküket súlyosan, majd elmenekült, de a biztonságiak később megsebesítették és elfogták. Raanánában kedden ez már a második palesztin késeléses merénylet volt, mert két órával korábban egy autóbuszra várakozó izraelit sebesített meg késével egy huszonkét éves palesztin fiatalember.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök délutánra rendkívüli kormányülést hívott össze a terrorhullám erősödése miatt. A rádió szerint ezen megvitatják a kelet-jeruzsálemi arab lakónegyedek esetleges zárlatát, mert sokan ettől az intézkedéstől remélik a biztonsági helyzet javulását. Netanjahu kérésére egyébként a zavargások miatt bizonytalan időre elhalasztották az úgynevezett közel-keleti „kvartett” erre a hétre tervezett izraeli látogatását – értesült a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

Hétfőn is több késeléses merénylet történt Jeruzsálemben, az egyik támadót a biztonsági erők megölték. A palesztin férfi a katona fegyverét akarta elragadni, és ennek során sebesítette meg őt, továbbá egy másik utast is. A rendőrök ezt követően agyonlőtték a támadót.

Az utóbbi hétben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű tüntetésekből és merényletekből álló erőszakcselekményeket egyre többen tekintik „harmadik intifádának”, vagyis palesztin felkelésnek. Az első intifáda 1987-től 1993-ig, a második 2000-től 2005-ig tartott.

MTI