Érdekes jelenség figyelhető meg újabban a skóciai börtönökben: egyre több rab vallja magát zsidónak. Döntésük oka meglehetősen prózai: elégedetlenek a börtönkoszttal, zsidóként viszont igényelhetnek kóser ételt, ami külső helyszínen, jobb minőségben készül.

A skót börtönökben eddig nem volt túl sok zsidó fogvatartott, 2013 és 2014 között például mindössze kilenc. Ebben az évben azonban már 130 felett jár a magukat zsidónak valló skót rabok száma, ami komoly kihívás elé állítja a börtönigazgatóságot. A vallási előírásoknak megfelelő étkezés biztosítása az azt igénylőknek ugyanis törvényben előírt kötelezettsége a börtönöknek, a kóser ellátás viszont kétszer többe kerül, mint az egyszerű koszt.

Feltételezhető, hogy a frissen új vallást választó fogvatartottak egy TV komédiából merítették az ötletet: a “Narancssárga az új fekete” című, a Netflix hálózatában látható filmben az egyik rab éppen azért tér át a judaizmusra, hogy jobb ételhez jusson.

A börtönkonyhákon nem képesek eleget tenni a kóserság szabályainak, ezért a börtönigazgatóságnak nincs más választása, mint külső beszállítóktól, jelentős többletköltséggel rendelik meg az ételt.

“Ha egy elítélt kijelenti, hogy zsidó vallású és kizárólag kóser élelmiszereket hajlandó fogyasztani, akkor eleget kell tennünk a kérésének. Egy filmből vették az ötletet, és gyorsan terjed a rabok között. A legtöbben bármit megtennének, hogy jobb ételhez jussanak, de az is örömöt okoz számukra, ha bosszanthatják az intézmény vezetőségét” – mondta egy börtönalkalmazott. “Már alig várom, hogy lássam az arcukat, amikor egyszer sült szalonna lesz ebédre, és közlöm velük: ebből ti nem kaphattok!” – tette hozzá.

Forrás: Behind the News