Abdel-Fattah el-Szisszi, egyiptomi elnök – Galé Cahal, az izraeli katonai rádió jelentése szerint – a Gázai-övezet mentén 1600 km2 területet ajánlott a Palesztin Hatóságnak (továbbiakban: PH). A jelentések szerint Mahmud Abbasz visszautasította a javaslatot.

 Két héttel a gázai háború után az egyiptomi elnök nagyvonalú ajánlatot tett: legyen palesztin állam a Gázai-övezetben és a Szinájon. A terven, amit múlt hét végén a kairói látogatása során mutattak be Abbasznak, már néhány hete dolgoznak az egyiptomiak. A terv szerint az Egyiptom Gáza területének ötszörösét ajándékozná a PFSZ-nek, hogy önálló, ugyanakkor demilitarizált államot alakíthasson. Valamennyi palesztin menekültet le lehetne telepíteni ezen a területen. Ezen felül a júdeai és szamariai nagyvárosokban a PFSZ autonómiát kapna, ám mindennek fejében Abbasznak le kellene mondania a követelésről, hogy Izrael vonuljon vissza az 1949-es fegyverszüneti vonalakra. Az USA támogatta az egyiptomi javaslatot és annak tartalmát Binjamin Netanjahu is ismerte. Ám hiába gyakorolt Szisszi egyiptomi nyomást Abbaszra, a palesztin vezető nemet mondott. Forrás: http://www.israelhayom.com/site/newsletter_article.php?id=19939
 

 Kommentár   Caroline Glick „Szisszi elnök ajándéka” címmel írt cikket a Jerusalem Postban. A következőkben az ő véleményét ismertetjük röviden:

 Mahmud Abbasz, a PH elnöke nemrégiben a Fatah hallgatósága előtt megemlítette Szisszi ajánlatát az önálló palesztin állam megteremtésére. Ám az ajánlatot elutasította. Pedig a felajánlott terület meghaladta volna annak a területnek a nagyságát, amelyről Abbasznak le kellett volna mondania Júdeában és Szamariában. „Az egyiptomiak felkészültek, hogy befogadják az összes menekültet, és azt mondják: vessünk véget a menekültek történetének. – jelentette ki Abbasz.  De erre azt válaszolta: „Illogikus, hogy a problémát az egyiptomiak kárára oldjuk meg. Ehhez nem járulunk hozzá.”  Más szavakkal: Szisszi felajánlotta, hogy véget vet a palesztinok szenvedéseinek és politikai függetlenséget biztosít számukra. Korábban egyetlen arab vezető sem tett ilyen ajánlatot. Mi az, ami Szisszit erre vezette? Önzetlenség? Nem. Erre ne is gondoljunk. E javaslatot a szükség diktálta. Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok számára a palesztinok háborúja Izrael ellen veszélyes. Tekintettel az iráni atom, az Al-Kaida, a Muszlim Testvériség és az Iszlám Állam súlyos fenyegetéseire, a palesztin háborúskodás Izrael ellen már nem áll ezen országok érdekében. A Hamasz már végrehajtott támadásokat Egyiptomban. A palesztin dzsihádizmus csaknem lerombolta Libanont és Jordániát.  Egyiptom és Szaúd-Arábia Izraelben most létfontosságú szövetségest lát a szunnita dzsihádisták és Irán ellen folytatott harcukban.

Abbasz a visszautasítással csak folytatta a korábbi palesztin vezetők örökségét. A náci ügynök, Hadzs Amin el-Husszeinitől kezdve az arab politika formálóinak a palesztin állam megteremtése és a palesztinok helyzetén való javítás sosem volt célja.  Az egyedüli céljuk mindig is zsidó állam létrejöttének megakadályozása, majd 1948-tól kezdve annak lerombolása volt.

Mit jelent Szisszi javaslata? Először is drámai változást a konzervatív arab államok Izraellel kapcsolatos stratégiájában. A gázai-háború során is Izrael mellett és a Hamasz ellen foglaltak állást. Most úgy tűnik, hogy ez valamiféle tartós kedvező változás a politikájukban. Másodszor, a javaslat egyértelművé teszi, hogy a gázai helyzetet csak a Hamaszra és más terrorista csoportokra mért vereséggel lehetséges stabilizálni. Harmadszor, Izrael annektálhatja Júdeát és Szamariát és e miatt nem kell demográfiai fenyegetéssel szembenéznie. A népes palesztin városok lakossága a palesztinai arab állam polgára lenne.

Abbasz visszautasítása azt is jelenti, hogy ő nem a megoldás, inkább a probléma.  Ennek ellenére rendíthetetlenül élvezi Obama és Brüsszel támogatását. Szisszi javaslata, s az arra adott Abbasz válasz most egyértelműsíti, hogy Abbasz áll a palesztin probléma megoldásának útjában.  

Szisszi ajánlata ajándék Izrael számára, de egyben kihívás is. Az elkövetkező hetekben és hónapokban a zsidó államnak ebből a lehető legtöbbet kell kihoznia. Az ajánlat demonstrálja, hogy nem Izrael a Közel-Kelet problémája, de egy erős zsidó állam nélkülözhetetlen feltétele a régió stabilitásának. Szisszi a legnagyobb arab állam vezetője kiáll Izrael mellett, még ha az a PFSZ hitelvesztésével is jár. Ez kihívás az USA-nak és Európának is. Ha a konfliktust meg akarják oldani ki kell hátrálniuk Abbasz mögül és Izrael mellé kell állniuk. 

Forrás: http://www.jpost.com/Opinion/President-Sisis-gift-374792

 

 (Fotó:REUTERS)