A radikális balos diákok a szólás szabadságát fenyegetik az amerikai egyetemeken.

Alan Dershowitz, a neves amerikai ügyvéd és Izrael-párti aktivista egy TV műsorban arról beszélt, hogy az amerikai egyetemeken tartott előadásaira fegyveres őrök kísérik, mert a radikális baloldali diákszervezetek tagjai a testi épségét veszélyeztetik. A Harwardon végzett jogász meggyőződéses demokrata párti, és Izraelben is a baloldallal szimpatizál.

A brooklyni ortodox zsidó családban felnőtt Dershsowitz úgy látja, hogy az elmúlt 60 évben nagyot változott az amerikai közélet: amíg korábban a baloldali gondolatokat támadták, manapság a konzervatív előadókat próbálják háttérbe szorítani.

„Amikor az ötvenes években tanítani kezdtem, éppen McCarthy szenátor igyekezett cenzúrát bevezetni. A jobboldal korlátozta a balodali előadókat.  Manapság a radikális baloldal nem tűri meg a konzervatív, jobboldali, keresztény, vagy Izrael-párti beszédeket. Ami a biztonságos tereket illeti, különbséget kell tenni a gondolatoktól óvó biztonságos terek (ilyenekre nincs szükség) és a fizikai értelemben vett biztonságos terek között, ahol az előadó nincs megfélemlítve. Azonban a keresztény vagy Izrael-párti eszmék napjainkban nem számítanak „politikailag korrektnek”, s aki ezekről beszél, fizikailag is veszélybe kerül. Jól tudom ezt, mert amikor Izrael védelmében szólalok meg bizonyos egyetemeken, fegyveres biztonsági őröknek kell védelmezniük a radikális baloldali diákok atrocitásaitól. Ők nem biztosítanak számomra biztonságos teret. Ahogyan az Izrael-párti vagy keresztény diákoknak sem biztosítanak biztonságos teret. Például amikor keresztény diákok beszéltek az abortusz ellen és arról, hogy minden élet számít, rögtön nekik ugrottak. Az egyetem arra kötelezte őket, hogy továbbképzésen vegyenek rész, a Smith College elnökének pedig elnézést kellett kérnie, hogy teret adott a számukra” – mondta el Dershowitz.

A sztárügyvéd szerint az amerikai egyetemekről nem csak a véleményszabadság, hanem a humorérzék is eltűnt. „Vissza kell hozni a humort az egyetemekre, vissza kell térni ahhoz a korszakhoz, amikor még minden gondolatot szabadon meg lehetett vitatni (…). Az egyetemeknek nem lenne szabad politikai kérdésekben állást foglalniuk. Nem lenne szabad megmondani a hallgatóiknak, hogy kire szavazzanak, vagy kit támogassanak olyan kérdésekben, mint például az izraeli-arab konfliktus. A diákoknak meg kell adni a lehetőséget, hogy saját gondolataikat kifejthessék. Nem az oktatási intézmények feladata meghatározni, hogy ki miben higgyen” – fejtette ki.

forrás

Megszakítás