Folyamatosan növekszik az antiszemita indíttatású incidensek száma a szigetországban, de csak kevés esetben emelnek vádat a hatóságok.

2016-ban 1078 ilyen cselekményt regisztráltak, aminek majdnem a 10 százaléka erőszakos incidens volt. Az erőszakos estek közül csak egy esetben emeltek vádat – derül ki a jta.org cikkéből.

Az összes eset közül is csak 15 ügyben volt vádemelés, 17 gyanúsítottal szemben. 2015-ben 12 vádemelés volt, 3 esetben erőszak is történt. 2016-ban az antiszemita incidensek csaknem felében a rendőrség nem talált elegendő bizonyítékot a vádemeléshez – hívja fel a figyelmet a statisztikát vezető Campaign Against Antisemitism (CAA).

Éppen ezért a CAA speciális felkészítést követel az ügyeket vizsgáló nyomozók és ügyészek számára, valamint az eddigi ügyek felülvizsgálatát. A CAA 2014-ben kezdte gyűjteni az adatokat, egy másik szervezet, a Community Security Trust, már régebben foglalkozik ezzel. Az ő statisztikájuk szerint 2016-volt a csúcs, ők akkor 1309 esetet rögzítettek, ami 36 százalékos növekedést jelent az azt megelőző évhez képest.

Kép: jta.org