Az afroamerikai radikálisok már évekkel ezelőtt egymásra találtak a szélsőséges palesztinbarát csoportokkal. Az amerikai rendőri erőszak kapcsán is Izraelt vádolják “genocídiummal”.

Miközben Dallasban egy orvlövész öt rendőr lelövésével fejezte ki tiltakozását a szerinte rasszista indíttatású, főként feketéket érintő rendőri erőszak ellen, a New York-i Egyetem egyik palesztinbarát csoportja a zsidó államot tette felelőssé a fehér rendőrök cselekedeteiért. A szervezet egyébként ugyanahhoz a Students for Justice is Palestine (Diákok Palesztina igazságáért, SJP) hálózathoz tartozik, mint az a budapesti CEU-s kör, amelyik tavaly botrányt kavart egy szélsőségesen Izrael-ellenes vendégprofesszor meghívásával.

Az SJP az utóbbi napok két legnagyobb vihart kiváltó ügyét, Alton Sterling and Philando Castile meggyilkolását is Izraelhez köti, mondván, “ugyanazok az erők állnak a feketék elleni genocídium mögött, mint akik a palesztinok genocídiuma mögött állnak.” A közlemény a két fekete férfi “zsaruk általi meglincseléséről” beszél, és azt a következtetést vonja le, hogy “a palesztinoknak fekete elvtársaink mellé kell állniuk, harcolnunk kell az ő szabadságukért is.” Az “anticionista” SJP utóbb közzétett egy második közleményt is, amelyben egyértelművé teszik: nem arra gondoltak, hogy Izrael konspirál a fehér rendőrökkel a feketék legyilkolása céljából, hanem arra, hogy szerintük mindkét ország rendőrségét a fehér felsőbbrendűség hatja át.

A hírről beszámoló Tablet magazin egyébként megjegyzi, hogy különös a genocídium vádja palesztin részről, hiszen Izrael állam megalakulása óta a palesztin lakosság exponenciálisan növekedett. Ami pedig az amerikai rendőröket illeti, éppen a konzervatív zsidó Commentary magazinban ismertetett friss harvardi tanulmány cáfolja (az utóbbi 15 év 1332 esetét elemezve) azt a széles körben elterjedt nézetet, hogy fehér fajgyűlölő rendőrök “vadásznának” ártatlan feketékre ezekben az incidensekben. A statisztikák szerint az elmúlt évek rendőri brutalitásának 42 százaléka fehér, 32 százaléka afro-amerikai, és 20 százaléka spanyol ajkú elkövetők ellen irányult.

Emlékezetes, hogy múlt pénteken Dallasban, a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak, BLM) mozgalom tiltakozó nagygyűlésén egy fekete orvlövész, Micah Xavier Johnson gépfegyverével leterített 12 fehér rendőrt, közülük ötöt megölt. Az Afganisztánt is megjárt volt katona, akinek a lakásában egész bombagyárat találtak, az elmúlt időszakban többször is jelét adta annak, hogy bosszút akar állni a feketéket sorozatban érő, fehér rendőrök által elkövetett gyilkosságokért. Dallasi kihallgatásán nem titkolta, hogy kifejezetten fehér rendőrtiszteket akart eltalálni. Johnson évekkel ezelőtt tagja volt a radikális, fehérellenes New Black Panther Party-nak, ugyanakkor nem bizonyított, hogy köze lett volna a BLM-mozgalomhoz.

Az viszont tény, hogy a fekete életek védelmét a zászlajára tűző #BlackLivesMatter több éve elkötelezetten osztja a palesztinbarát, Izraelt bojkottálni akaró szélsőbalos-iszlamista mozgalmak céljait, rendszeresen részt vesznek a BDS mozgalom akcióiban, önmagukat a rendszer áldozatainak láttatják, akiket megillet a megkérdőjelezhetetlenség joga, sőt, az erőszakos ellenálláshoz való jog is. Ugyanez a jog az ő köreikben nem illeti már meg a zsidóságot és Izrael Államot, dacolva minden történelmi ténnyel és tapasztalattal, például azzal, hány zsidó származású baloldali és liberális aktivista vett részt aktívan a 60-as évek fekete polgárjogi mozgalmaiban.

A Zionist Organization of America (ZOA) kifejezetten fel is szólította az ismert antirasszista zsidó szervezetet, az ADL-t, hogy határolódjon el végre a BlackLivesMatter-től, álláspontjuk szerint ugyanis a BDL rendőrség-ellenes kampányai nagyban felelősek a dallasi tragédiáért. A szervezet is úgy látja, a fekete szélsőséges BLM-mozgalom militáns zsidógyűlölőkkel kezdett szövetkezni, akik bojkottálni és megsemmisíteni akarnák a zsidó államot. Tény, hogy tavaly Patrisse Cullors BLM-vezető és ezer másik aktivista aláírt egy “Fekete szolidaritási nyilatkozat Palesztinával” című antiszemita közleményt, amely “etnikai tisztogatással”, “apartheiddel” és “egyoldalú mészárlással” vádolta meg Izraelt.

Beszámolók szerint azonban nem tavaly, hanem már két éve szövődött kapcsolat a radikális fekete és a szélsőséges Izrael-ellenes mozgalmak között Amerikában, amikor egyszerre került a nyilvánosság elé a Missouri állambeli, 18 éves Michael Brown lelövése Izrael gázai hadviselésével. Ismert értelmiségiek és művészek akkoriban vontak párhuzamot a két esemény közé, mondván “ha őket látom, magunkat látom”, a rasszizmusban, az elnyomásban ugyanis szerintük “rendszer van”, mindenütt. Az amerikai campusok palesztinbarát szolidaritási aktivistái azonnal rávetették magukat a feketék ügyére és a BLM-mozgalomra, harcot hirdetve a “rasszista kapitalista rendszer ellen”, amely az amerikai feketéket “módszeresen a humanitás határaira tolja ki.”

Intifádát mindeddig nem hirdettek a szélsőséges afro-amerikai aktivisták, de ha az általuk is gerjesztett társadalmi feszültségek tovább fokozódnak, még ez sem elképzelhetetlen.

Kép: BLM