Az erőszakszervezetekben sokan a “zsidó hatalom” eszközét látják. Ennek oka a zsidó intézmények körüli rendőri jelenlét és különböző összeesküvés-elméletek.

Youssef Tihla, egy Franciaországban élő, 29 éves muszlim férfi áprilisban két rendőr közé hajtott autójával Combes-ban. A merénylet előtt megfogalmazott leveléből kiderült, hogy a “palesztin ügy” támogatását akarta kifejezni tettével. Célpontjai azonban nem zsidók vagy izraeliek voltak, hanem szándékosan rendőrökre támadt. A francia rendőrség és antiszemtizmus ellen küzdő szervezetek szerint egyre gyakrabban azonosítják a rendőröket és más biztonsági szervezetek tagjait a “zsidó háttérhatalommal”, melyre Tihla támadása is jellemző példa.

“A rendőrök és a zsidók antiszemita összemosása új jelenség, mely összeesküvés-elméletekre támaszkodik és erőszakos támadásokhoz vezet. Nemcsak a zsidókra veszélyes, hanem Franciaország törvényes rendjére is” – mondta Sammy Ghozlan, egykori rendőr, a BNVCA antiszemitizmus-ellen küzdő szervezet alapítója. “A rendőri brutalitás vádja, George Floyd halála és az Egyesült Államokban zajló zavargások csak szítják az indulatokat” – tette hozzá. Ghozlan azt is elmondta, hogy a kilencvenes években, amikor rendőrként szolgált, soha nem tapasztalt antiszemitizmust.

A rendőri erőszak és rasszizmus ellen rendezett franciaországi tömegdemonstrációkon gyakran felhangzik a “mocskos zsidó” rigmus, miközben a jobboldali ellentüntetők az “igazságot a fehérellenes bűncselekmények áldozatainak” feliratú transzparenseket tartanak fel. Pedig az ellentüntetők nem zsidók, ráadásul szélsőjobboldali csoportok tagjai, akik szintén gyűlölik a zsidókat.

A baloldali demonstrálók azzal is megvádolják Izraelt, hogy ott képzik ki a francia rendőröket a kisebbségek elnyomására. Ez a vád egyébként az Egyesült Államokban is gyakran elhangzik a fekete közösségek részéről. “A zsidók és a biztonsági erők felcserélhetősége és az ellenük megnyilvánuló erőszak először 2012, Toulouse-ban jelent meg, amikor Mohammed Merah három katonát, majd négy zsidót lőtt agyon egy iskola mellett. A dzsihádista merénylő szintén a “palesztin ügyet” nevezte meg tette kiváltó okaként. A 2015-ben egy párizsi kóser élelmiszerboltban négy zsidóval végző terrorista szintén megölt egy rendőrt egy nappal korábban. Ő is a palesztinokra hivatkozott.

2018-ban Saint-Quentinben egy támadó legyűrt egy rendőrt és arra kényszerítette, hogy csókolja meg a lábát. “Egy AK-47-sel végzünk veled, majd egy pincébe hajítunk, ahogy a zsidó Halimivel is tettük”- fenyegette meg. Ilan Halimit még 2006-ban gyilkolták meg muszlimok egy antiszemita támadás során, Párizs közelében.

A “zsidó” pejoratív szóvá lett a bevándorlók lakta városnegyedekben, ahol így szidalmazzák egymást. A főleg muszlimoknak otthont adó francia külvárosokban azok az összeesküvés-elméletek is népszerűek, melyek szerint Izrael és a zsidók uralják a világot, a rendőrök pedig az ő bábjaik. A helyzet hasonló Nyugat-Európa több országában, például Hollandiában is, ahol török tüntetők zsidózva támadtak a rendőrökre egy demonstráció során.

“Tovább erősíti ezt az ideológiát az a tény, hogy a nyugat-európai zsidó intézmények körül erős rendőri és katonai jelenlét látható. Erre az erőszakos támadások miatt van szükség, de az antiszemiták számára ez is csak visszacsatolást jelent, mellyel alátámasztják a saját narratívájukat, mely szerint a rendőrség és a zsidók egy és ugyanaz” – mondta Pinchas Goldschmidt rabbi, az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke.

A francia zsidók ezzel együtt nem rejtik véka alá a rendőrséggel való szimpátiájukat. A zsidó megmozdulásokon rendre felhangzik a Marseillaise, mellyel a rendfenntartók irányába fejezik ki tiszteletüket, a hivatalos zsidó szervezetek pedig gyakran mondanak köszönetet az intézményeiket védő erőknek, különösen, amikor azok tagjai sérülést szenvednek szolgálat közben.

A franciaországi zsidó ernyőszervezet, a CRIF is rendre kiáll a rendfenntartókért. A CRIF elnöke, Francis Kalifat rendőrként szolgált apjáról beszélt Emmanuel Macron elnöknek egy közös vacsora során: “Francia és zsidó – ő érezte, hogy mély kapcsolat köti össze e két identitást. A törvény tisztelete, az igazság szeretete és a szabadság garantálása”.

zsido.com

Forrás: TOI