A kormánypárt vétózta meg a kezdeményezést.

A dániai zsidók – számos más európai ország zsidó közösségével együtt – továbbra is nyugtalanok, mert igen nagy nyomás nehezedik rájuk mind a körülmetélés, mind a kóser vágás ügyében.

„Egy olyan társadalomban, ahol az emberek 85%-a úgy véli, hogy a körülmetélés a gyermekek bántalmazása, kiemelten kell foglalkozni a témával. Egy olyan vallási parancsolatról beszélünk, melyet a zsidók nemzedékek óta minden nehézséget leküzdve megtartottak. Hiszem, hogy e parancsolat gyakorlásának köszönhetően sikerült a zsidóknak felülkerekedniük a megpróbáltatásokon.” – mondta Yitzchok Loewenthal rabbi, a Chábád-mozgalom dániai képviselője.

A tilalom elleni kampány egyik szószólója Dan Rosenberg Asmussen, a dániai hitközség elnöke volt. „Az elmúlt időszak rémálom volt a zsidók számára. A tilalom bevezetése szinte lehetetlenné tette volna az eljövendő generációk számára, hogy vallásos zsidóként éljenek Dániában” – mondta.

Loewenthal rabbi szerint tiltakozásuk sikere abban rejlett, hogy médiakampányuk üzenete sokakhoz eljutott, illetve hogy a dán kormány felismerte, amennyiben elfogadja a korlátozást, azzal azt az üzenetet közvetíti az ország zsidó közössége felé, hogy a továbbiakban nem kívánatosak Dániában. Hozzátette azt is, hogy az Ábrahám ősatyával indult, 4000 éve gyakorolt micva ereje az, mely leginkább hozzájárult a veszély elhárításához.

A Loewenthal házaspár 22 éve szolgálja a dániai közösséget, és ez idő alatt már többször próbálták betiltani a körülmetélést. Voltak olyan zsidók is, akik a lehetséges jogi következmények miatt hezitáltak, hogy teljesítsék-e ezt a fontos parancsolatot fiuk születése után. Dánia nem az egyetlen ország, ahol ily módon korlátoznák a vallásszabadságot. Németországban, Svédországban, Norvégiában, az Egyesült Királyságban, Izlandon és Belgiumban is vannak erők, melyek a brit mila betiltásáért küzdenek.

A rabbi elmondta, hogy a 6000 fős dániai zsidó közösségben évente 20-30 körülmetélést végeznek. Sokszor személyesen kell meggyőznie a szülőket, hogy a lejárató kampány ellenére végeztessék el az ősi szertartást újszülött fiukon. „Sokszor felhívnak és kérik, hogy győzzem meg őket. Meg akarják hallgatni az érveimet és én szívesen teszek eleget a kérésnek”- mondta a rabbi. Vannak olyanok is, akiket nem ingatott meg az ellentábor kampánya. „Miután a fiunk megszületett, hívtunk egy móhelt (hivatásos körülmetélő), hogy végezze el a brit milát. A dán társadalomban zajló heves viták ellenére nagyon boldogok vagyunk, hogy így döntöttünk” – mondta a Koppenhágában élő Judie Scholnik. „A körülmetélés egyszerre köti össze a fiunkat a zsidó múlttal és a zsidó jövővel. Büszke vagyok, hogy ezt lehetővé tettük a számára” – tette hozzá.

zsido.com

Forrás: Crownheights.info

Megszakítás