Azért a Jeruzsálembe látogató cseh külügyminiszter tett egy gesztust Izraelnek.

Tomás Petricek felkereste a Júdea és Szamárai területén fekvő Rámalláhot, ahol egy palesztin hírügynökség szerint kifejtette, hogy hazája álláspontja „összhangban van a nemzetközi joggal és az Európai Unió álláspontjával” – olvasható a timesofisrael.com cikkében. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az EU nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosának és elítélte azt is, hogy az Egyesült Államok oda költözteti a nagykövetségét Trump elnök döntése alapján.

Petricek a Palesztin hatóság külügyminiszterével találkozva hangsúlyozta, hogy a hamarosan Jeruzsálemben megnyíló „Cseh Ház” nem rendelkezik majd diplomáciai státusszal, csupán egy kulturális intézményről van szó. Áprilisban Milos Zeman cseh elnök arról beszélt, hogy elindult egy diplomáciai folyamat, ami elvezethet a nagykövetség áthelyezéséhez, de konkrétumok nem hangzottak el. A korabeli külügyi nyilatkozatok közben arra utaltak, hogy a már említett kulturális intézmény nem befolyásolja a végleges döntést.

A héten egyébként Tomás Petricek diplomáciai körútja során felkereste a Siratófalat is a prágai izraeli nagykövet társaságában. Ezt nagyra értékelték Izraelben, mivel az európai miniszterek általában „magánlátogatás” keretében szokták a helyszínt felkeresni. Emiatt a Palesztin Hatóság morgolódott is, szerintük azzal, hogy egy izraeli diplomata társaságában ment a falhoz, Petricek gyakorlatilag elismerte az izraeli „megszállást”.

A tervek szerint Tomás Petriceket találkozott volna az izraeli miniszterelnökkel is, de a védelmi miniszter váratlan lemondása miatt egy kormánytag fogadta őt.

zsido.com

Kép: timesofisrael.com