800 ezer eurót ad az Európai Unió egy zsidó szervezetnek, hogy térképezze fel a zsidó temetőket Kelet-Európában és a Balkánon.

Az European Jewish Cemeteries Initiative (ESJF) 1500 temetőt fog vizsgálni Görögországban, Moldovában, Szlovákiában, Litvániában és Ukrajnában. Az ESJF nyáron nyert az EU pályázatán és nyilatkozatuk szerint ebben a hónapban kezdik el a munkát. A projekt meglehetősen összetett, gyakorlatilag nem csak felmérésről, dokumentálásról és folyamatos figyelésről van szó, de fizikai védelemről is – derül ki a jewish-heritage-europe.eu cikkéből.

Az ESJF egy német székhelyű non-profit alapítvány, ami 2015-ben jött létre és éves támogatást kap a német szövetségi kormánytól. Eddig 120 temető megmentésében vettek részt jellemzően Kelet-Európában, ahol a holokauszt idején szinte a teljes zsidó lakosságot meggyilkolták, így nem maradt, aki a temetőket gondozza.

Az EU által finanszírozott program egyik célja, hogy a feltérképezés olyan eszközökkel történjen, amelyek lehetővé teszik a szakértőknek, hogy minél alaposabban tudják vizsgálni az adott területet, a világ bármely tájáról. Az ESJF vezérigazgatója szerint ez az online adatbázis nem csak a zsidóságnak fontos, hiszen ez a közös európai örökség része, amit fontos megőrizni.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu

Megszakítás